Laboratorij za računalniški vid

V laboratoriju se ukvarjamo z bazičnimi raziskavami na področju računalniškega vida, s poudarkom na interpretaciji globinskih slik, razpoznavanju objektov, sledenju objektom, iskanju in razpoznavanju obrazov, panoramskih slikah in večpredstavnostnih aplikacijah.

Interpretacija globinskih slik vključuje zajemanje le-teh, segmentacijo na osnovi metode “najdi in izberi” in modeliranja oblik s pomočjo različnih tipov parametričnih modelov (npr. superkvadrikov, površinskih krp). Možne aplikacije vključujejo samodejno ustvarjanje modelov CAD kot aplikacijo obratnega inženirstva, ustvarjanje modelov za aplikacije navidezne resničnosti, razpoznava objektov na podlagi prisotnih delov in načrtovanje potrebnih pogledov za inteligentno zajemanje slik. Superkvadrične modele uporabljamo tudi za sledenje objektom v zaporedju intenzitetnih slik.

Panoramske slike zajemamo z mozaičenjem več zaporedno zajetih standardnih slik, pri čemer kamero premikamo s pomočjo robotskega manipulatorja. Zaporedno zajemanje slik s pomočjo robotskega manipulatorja omogoča tudi ustvarjanje panoramskih stereo parov in posledično tudi panoramskih globinskih slik. Panoramske slike uporabljamo za navigacijo mobilnega robota, za načrtovanje učinkovitih uporabniških vmesnikov za manipulacijo z oddaljeno kamero in za video nadzorne aplikacije.

Za iskanje in razpoznavo obrazov v težkih osvetlitvenih pogojih preučujemo uporabnost barve kože in izgleda.

Že dolgo sodelujemo z Oddelkom za nove medije na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, ki nam omogoča ustvarjanje interaktivnih umetniških inštalacij z uporabo najnovejše informacijske tehnologije. Umetniški projekti služijo kot odličen temelj za testiranje naših raziskovalnih rezultatov v praktičnih aplikacijah: iskanje obrazov smo uporabili v inštalaciji “15 sekund slave”, sledenje poziciji telesa v inštalaciji “Virtualno smučanje”, identifikacijo oseb na podlagi gibanja pa v projektu “Coincidence-matrix-dating club”.


Sodelavci


Izbrane objave

.: online@ePrints :.


Razpisane diplomske naloge

..:povezava na podstran:..


Projekti

Tekoči projekti

Zaključeni projekti