• Dr. Jure Leskovec gost oddaje Intervju
V medijih

V nedeljo, 22. avgusta 2021, je bil na Televiziji Slovenija v oddaji Intervju gost dr. Jure Leskovec, profesor z Univerze v Stanfordu in alumen UL FRI.


V pogovoru je dr. Leskovec predstavil nekatere svoje raziskave, ki so zelo pomembne in zanimive za človeštvo. Med drugim je na Univerzi Stanford vodil 40-člansko raziskovalno skupino, ki je prva na svetu znanstveno dokazala, da se bo novi koronavirus širil manj, če ostanemo doma. S preučevanjem potovalnih navad in gibanja Američanov so s pomočjo podatkov o lokacijah mobilnih telefonov prvi razvili model za testiranje različnih scenarijev zaostrovanja oziroma sproščanja ukrepov. O raziskavi je bilo objavljenih že preko 400 člankov, citiralo jo je ameriško ustavno sodišče, prisluhnile pa so ji tudi številne vlade, organizacije in podjetja.
 

Zmage na državnih tekmovanjih so mu kot gimnazijcu odprla vrata mnoga vrata, tudi v ZDA, kjer je leta 2008 doktoriral na Univerzi Carnegie Mellon. Pri svojih 29 letih je predaval na Univerzi Stanford, kjer je danes izredni profesor računalništva. Med drugim je tudi soustanovitelj Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki spodbuja akademsko in raziskovalno sodelovanje med Slovenijo in ZDA.

 

Na vprašanje, katerim vrlinam pripisuje največ zaslug za svoj uspeh, dr. Leskovec odgovori:

»Prva stvar, ki je pomembna, je trdo delo in vložek časa, energije. Druga pomembna stvar pa je skrb ali pa vlaganje v znanje. Tekom študija, sploh potem v srednji šoli in na univerzi sem se vedno trudil vlagati v znanje in delati stvari, ki so nekako dobre za prihodnost. Ko smo mladi, imamo priložnost, da se veliko stvari naučimo, da delamo nove stvari. In potem kasneje to v življenju žanjemo.«
 

Vabljeni k ogledu: