• FRI Piškot: Narvika Bovcon in Franc Solina – Podatkovne skulpture
Napovedi

Na naslednjem FRI Piškotu bosta izr. prof. dr. Narvika Bovcon in prof. dr. Franc Solina predstavila svoji novomedijski umetniški instalaciji '3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah' in 'Svetlobni vodnjak'.

FRI Piškot bo v četrtek, 8. 3. 2018, ob 14.15 uri v Diplomski sobi.


Obe instalaciji sta bili predstavljeni na letošnji osrednji razstavi Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Salon ZDSLU 2017: Podoba v mediju, medij v kontekstu, ki je bila na ogled od 14. 11. 2017 do 25. 2. 2018 v razstavnih prostorih Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi v Ljubljani. Projekt 3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah je prejel nagrado mednarodne žirije Salona ZDSLU 2017.

 

Umetniški instalaciji bosta v Diplomski sobi na FRI na ogled od 5. 3. do 9. 3. 2018.

 

Izr. prof. dr. Narvika Bovcon in izr. prof. dr. Aleš Vaupotič (UNG): 3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah

Štiri miniature v srebru in video z naslovom 3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah se tematsko navezujejo na zgodovino (bolj ali manj pozabljenih) akterk v evropski literaturi. Skulpturice so nastale kot del mednarodnega raziskovalnega projekta Potujoči teksti 1790–1914: Transnacionalna recepcija del avtoric na evropskih obrobjih (ki je v Sloveniji potekal na Univerzi v Novi Gorici). Podatki, ki so bili uporabljeni za oblikovanje skulptur v 3D CAD programu, so dostopni v virtualnem raziskovalnem okolju NEWW Women Writers VRE.

 

Prof. dr. Franc Solina: Svetlobni vodnjak

Svetlobni vodnjak je novomedijski objekt, interaktivna instalacija, ki procesualno posega v tehnologijo hardvera in softvera ter sproža komunikacijo v realnem prostoru. Ta se z oblikovano površino odziva na računalniško generiran snop svetlobe. Skulpturo je izklesal dr. Solina, za programiranje pa je poskrbel asistent Blaž Meden.