• S kreativnimi inovacijami do avtomatizacije domov na hackathonu BajtaHack
Napovedi

Na hackathonu BajtaHack, ki je namenjen kreativnim idejam na področju interneta stvari (IoT), bo 130 udeležencev dva dni in eno noč napenjalo svoje možgane in poskušalo rešiti izzive, s katerimi bi olajšali naše vsakodnevno življenje. Hackathon bo od 25. do 26. novembra na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, in sicer v organizaciji Laboratorija za podatkovne tehnologije ter pod sponzorstvom mednarodnega podjetja u-blox.


BajtaHack je prvi hackathon modulov s tehnologijo SRM, ki je usmerjen v kreativne inovacije na področju avtomatizacije domov in okolice. Udeleženci se bodo lotili različnih izzivov. Izziv "Oži(v)čena hiša" bo iskal rešitve za avtomatizirano izvajanje različnih opravil v pametni hiši, izziv "Pomagaj hišniku" pa bo hišniku stanovanjskega in poslovnega objekta olajšal delo z oddaljenim kontroliranjem. Udeleženci se bodo v sklopu izziva FRIstyler lahko lotili tudi čisto lastnih idej s poslovnim potencialom in načinov uporabe modulov SRM.

 

Na dogodek se je prijavilo kar 130 študentov in diplomantov tehniških, naravoslovnih in družboslovnih smeri, ki bodo skupaj tvorili manjše ekipe s širokim spektrom znanj. V teh interdisciplinarnih skupinah bodo udeleženci spoznali nove tehnologije, način njihove uporabe in "brainstormali" o poslovnih priložnostih, ki jih te tehnologije omogočajo. Za svoje delo bodo tudi nagrajeni, saj bo vsaka ekipa, ki bo oddala in predstavila svoj izdelek, za nagrado dobila svoj paket strojne opreme, najboljše ekipe pa še dodatno finančno nagrado.

 

Kaj so moduli SRM?

Za moduli SRM stoji vizija, kako bi internet stvari v resnici moral izgledati. Namesto, da naprave komunicirajo med seboj po kompleksnih in zaprtih protokolih, tehnologija SRM omogoča, da komunicirajo po standardnih, varnih in preizkušenih protokolih, ki so v uporabi na svetovnem spletu. Moduli SRM so novost in njihova direktna povezljivost v internet omogoča, da se aplikacije razvija v poljubnem programskem jeziku. Te aplikacije lahko živijo na mobitelih, računalnikih ali v računalniških oblakih. Vse to odpira vrata, da lahko razvijalci na enostaven način uresničijo različne cilje interneta stvari ali poslovne ideje.

 

Za več informacij obiščite: https://bajtahack.si/