20.
jan
Debata KUI: Učenje iz šibkih anotacij za detekcijo ovir na vodni domeni
ob 14:15

Vabljeni na naslednjo debato Katedre za umetno inteligenco, ki bo v četrtek, 20. januarja 2021, ob 14.15 v predavalnici 19. Debato z naslovom "Učenje iz šibkih anotacij za detekcijo ovir na vodni domeni" je pripravil Lojze Žust, raziskovalec v LUVSS.

Opis: Za varno uporabo avtonomnih čolnov potrebujemo zanesljivo in učinkovito detekcijo ovir. Trenutni najboljši pristopi temeljijo na metodah semantične segmentacije, ki pa pri učenju zahtevajo veliko število slik z natančnimi anotacijami na nivoju pikslov. V našem delu pokažemo, da bistvene informacije za detekcijo ovir lahko zajamemo s precej šibkejšimi anotacijami, ter posledično bistveno zmanjšamo čas anotacije. Predstavili bomo metodo SLR, s katero lahko učimo modele semantične segmentacijo zgolj iz predlaganih šibkih anotacij. Kljub temu da uporabljajo bistveno enostavnejše anotacije, modeli naučeni s SLR prekašajo klasično učene modele v detekciji ovir, kar je zelo zanimiv rezultat.

O govorcu: Lojze Žust je raziskovalec v Laboratoriju za umetne vizualne spoznavne sisteme in doktorski študent 2. letnika Računalništva in informatike. V okviru doktorskega študija se ukvarja z detekcijo ovir v robotskih čolnih.