ROBO LIGA

 

Robo liga FRI je  tradicionalno univerzitetno tekmovanje v programiranju avtonomnih robotov Lego Mindstorms. Osnovna naloga tekmovalnih ekip je, da sestavijo robota, ki mora avtonomno opraviti raznovrstne naloge. Ekipe bodo robote izpopolnjevale od februarja do velikega finala v aprilu.

Več informacij o preteklih izzivih lahko najdete na repozitoriju Robo lige FRI, spletni učilnici in kanalu YouTube.

 

ROBO LIGA 2023: RUDNIK

 

Letošnji izziv postavi robota v vlogo rudarja, ki mora v omejenem času nabrati čim več dragocenega unobtanija in ga pripeljati domov in s tem prinesti zmago svoji ekipi.

 

Vsaka ekipa sestavi svojega avtonomnega robota – rudarja. Roboti tekmujejo na poligonu, ki predstavlja rudnik unobtainija. V rudniku se nahajajo kosi rude, ki lahko vsebujejo unobtainij ali pa tudi ne.

Naenkrat tekmujeta dva avtonomna robota, ki imata nalogo, da na svoje odlagališče prineseta čim več unobtainija in poskrbita, da je v njem čim manj jalovine – torej rude brez dragocenega elementa. Robot ugotovi prisotnost elementa v rudi šele, ko naredi podrobno kemično analizo.

Za svoje rudarske aktivnosti ima robot omejeno količino goriva. Svojo zalogo lahko napolni na posebnih površinah polnilne postaje.

Robota navigirata po poligonu s pomočjo podatkov, ki jih preko brezžičnega omrežja pridobita s strežnika. Slednji budno spremlja dogajanje na poligonu s pomočjo kamere nameščene nad njim.

 

 

POTEK IN PRIJAVA

 

Svojo ekipo prijavite preko spletne prijavnice.

Rok za prijavo je 26. 2. 2023.

V nekaj dneh po zaključenih prijavah bomo prijavljene ekipe obvestili o terminu in kraju uvodnega srečanja. Na njem bomo podrobno razložili pravila in potek tekmovanja ter tekmovalcem razdelili komplete Lego.

26. februar, 23:59

zaključek zbiranja prijav

 

februar

prvo srečanje s prijavljenimi ekipami (predstavitev izziva, razdelitev kompletov)

 

februar

uvodna delavnica

testni poligon

marec

1. trening

testni poligon

april

2. trening

testni poligon

19. april

tekmovanje

Avla FRI

 

Tekmovalne ekipe lahko štejejo največ tri člane. Letnik, študij ali fakulteta niso pomembni. Izmed prijavljenih bomo izbrali predvidoma največ 12 ekip. Ekipe s svojim kompletom EV3 bodo zagotovo izbrane. V primeru, da nimate svojega kompleta EV3, ga boste do konca tekmovanja dobili na izposojo pri nas.

Študentje FRI lahko pridobite 3 KT z aktivnim sodelovanjem ali s pomočjo pri organizaciji (v sklopu predmetov Računalništvo v praksi in Obštudijska strokovna dejavnost).

 

Potrebna znanja in veščine

 

Tekmovalne ekipe potrebujejo osnovno znanje programiranja in veselje do sestavljanja Lego kock. Zelo pomemben je občutek za delo v skupini in zagnanost k reševanju novih izzivov.

Tekmovalci izdelajo program, ki se izvaja na robotu Lego Mindstorms EV3. Izbirajo lahko med množico programskih jezikov, med katerimi je najbolj priljubljen Python.

 


Dogodek ne bi bil mogoč brez podpore podjetij: