ROBO LIGA

 

Robo liga FRI je  tradicionalno univerzitetno tekmovanje v programiranju avtonomnih robotov Lego Mindstorms. Osnovna naloga tekmovalnih ekip je, da sestavijo robota, ki mora avtonomno opraviti raznovrstne naloge. Letošnji izziv postavi robota v vlogo nabiralca jabolk, ki mora v omejenem času nabrati čim bolj obilno ozimnico in s tem prinesti zmago svoji ekipi. Ekipe bodo robote izpopolnjevale od januarja do velikega finala v marcu.

 

ROBO LIGA 2019: SADOVNJAK

 

Pomlad 2018 je bila posebej topla in čebele so pridno opraševale drevesa, zato so sadovnjaki nenavadno bogato obrodili. Prišel je čas za obiranje in stari oče, ki pri svoji starosti ni več mogel plezati po drevju, je sinovoma, Janezu in Francu, obljubil, da bo svoj sadovnjak zapustil tistemu, ki bo nabral več jabolk. Zaradi rasti cen nepremičnin se je ponudba obema zdela zelo mamljiva.

 

Kar sta bila Janez in Franc pogosto istih misli, sta oba prišla na idejo, da bosta splezala na drevesa in jabolka sklatila na tla, s tal pa jih bodo pobrali najeti pobiralci. Žal jima jo je zagodla nizka brezposelnost, zato si pobiralcev nista mogla privoščiti. Še vedno istih misli pa sta oba prišla do zaključka, da bi to delo lahko opravljali roboti.

 

Hitro sta napravila vsak svojega robota in pričela s pobiranjem. Oba robota sta v košari vsakega od bratov kmalu nabrala odlikovanja vredne količine jabolk. Ker pa v svoji ihti v robota nista uspela vprogramirati moralnih vrednot, sta se ta kmalu naučila, da lahko gnila jabolka podtakneta eden drugemu in, ker eno gnilo jabolko lahko uniči celo košaro, tako tekmecu ogrozita zmago.

 

Po dolgem boju je bilo v obeh košarah enako število lepih, zdravih, jabolk, zato se je stari oče odločil, da to leto svojega posestva še ne bo predal. V pripravi na naslednjo sezono sta se Janez in Franc odločila, da pomoč pri gradnji in programiranju robotov poiščeta drugje: pri vas.

 

POTEK IN PRIJAVA

 

Prijavite se na: https://goo.gl/forms/Qpsc4kQO0qr55VcF3

 

Rok za prijave smo podaljšali do 18. 1. 2019.

V nekaj dneh po zaključenih prijavah bomo prijavljene ekipe obvestili o terminu in kraju uvodnega srečanja. Na njem bomo podrobno razložili pravila in potek tekmovanja ter tekmovalcem razdelili komplete Lego.

 

18. januar, 23:59

  

zaključek zbiranja prijav

  

 

18.-22. februar

  

1. uradni trening

  

 Testni poligon (soba R2.38)

4.-8. marec

  

2. uradni trening

  

Testni poligon (soba R2.38)

13. marec

  

tekmovanje

  

 Avla FRI

 

Tekmovalne ekipe lahko štejejo največ tri člane. Letnik, študij ali fakulteta niso pomembni. Izmed prijavljenih bomo Izbrali predvidoma največ 16 ekip. Ekipe s svojim kompletom EV3 bodo zagotovo izbrane. V primeru, da nimate svojega kompleta EV3, ga boste do konca tekmovanja dobili na izposojo pri nas.

 

Študentje FRI lahko pridobite 3 KT z aktivnim sodelovanjem ali s pomočjo pri organizaciji (v sklopu predmetov Računalništvo v praksi in Obštudijska strokovna dejavnost).

 

TEKMOVALNI IZZIV

 

Vsaka ekipa sestavi svojega avtonomnega robota - nabiralca. Roboti tekmujejo na poligonu, ki predstavlja sadovnjak. Na njem se nahajajo jabolka, ki so lahko zdrava ali gnila in dve shrambi. Naenkrat tekmujeta dva robota, ki imata nalogo, da avtonomno v svojo shrambo prineseta čim več zdravih jabolk in poskrbita, da je v njej čim manj gnilih. Roboti navigirajo po sadovnjaku s pomočjo podatkov, ki jim jih preko brezžičnega omrežja pošlja strežnik. Ta budno spremlja dogajanje v sadovnjaku s pomočjo kamere nameščene nad njim.

 

Potrebna znanja in veščine

 

Tekmovalne ekipe potrebujejo osnovno znanje programiranja in veselje do sestavljanja Lego kock. Zelo pomemben je občutek za delo v skupini in zagnanost k reševanju novih izzivov.

Tekmovalci izdelajo program, ki se izvaja na robotu Lego Mindstorms EV3. Izbirajo lahko med množico programskih jezikov, med katerimi je najbolj priljubljen Python.

 

 

 

Dogodek ne bi bil mogoč brez podpore podjetij:

 

AgilconCeltra, Comtrade, EnigmariumEpilog, LegamaLoopMedius, Outfit7Računalniško društvoSensumSolvera Lynx, Spica in Stylifftech