Teden programiranja

 

Fakulteta za računalništvo in informatiko v okviru Evropskega tedna programiranja, ki poteka oktobra, organizira brezplačne delavnice za osnovnošolce, srednješolce in starejše. Delavnice ne zahtevajo nobenega predznanja. Nasprotno, njihov namen je širiti veselje do računalništva in programiranja med neračunalnikarji.

 

Evropska iniciativa "Code Week" spodbuja mlade, odrasle in starejše k programiranju ter posameznike motivira k učenju in iskanju programskih rešitev. Dogodki potekajo istočasno v 50 državah sveta pod okriljem prostovoljnih organizatorjev in ambasadorjev iniciative. Več informacij o Tednu programiranja najdete na spletni strani codeweek.eu.

 

 

V sklopu Tedna programiranja smo na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL v soboto, 20. 10. 2018, organizirali dve delavnici za udeležence od 12. leta naprej:

 

  • Osnove programiranja v pythonu

Računalniške programe - navodila, ki računalniku povedo, kaj naj počne - pišemo v jezikih, ki so za razliko od človeških zelo omejeni, a povsem natančni in nedvoumni. Na delavnici bomo spoznali osnove jezika po imenu Python. Računalnik bomo naučili, da nas bo vljudno pozdravil, narisal kak vzorec ali pa nam zastavil kakšno računsko nalogo. Naši programi bodo preprosti, imeli pa bodo marsikaj od tistega, kar imajo veliki.

 

  • Osnove programiranja s pomočjo programskega jezika Processing

Ste se kdaj želeli naučiti programirati? Še niste napisali niti vrstice programske kode? Si želite nekaj ustvariti z računalnikom a pri tem nočete uporabiti programov, ki so jih napisali že drugi? Bi radi ustvarili nekaj čisto sami? Potem se prijavite na delavnico in skupaj se bomo podali v svet kreativnega kodiranja (angl. Creative Coding) s pomočjo programskega jezika Processing. Ustvarili bomo svoje kreativne, interaktivne in dinamične računalniške umetnine.