20.
nov
Predavanje: Programiranje, ki drži pokonci Internet
ob 14:00

Netflix na polnih obratih zasede tudi do 30 % internetnega prometa. Potem k temu prištejte vse ostalo, kar je odvisno od Googla, družbenih omrežij, mobilnih aplikacij, držav, podjetij, pametnih avtomobilov, televizije, telefonije, spletnih strani sosedov, fotografij mačk, selfijev ... Kako se nastavi, da vse to bolj ali manj stabilno, varno in hitro deluje? Kako se programira ta kompleksen sistem aplikacij in omrežij? Katera orodja se za to uporabljajo? Zakaj vam o tem na fakultetah ne povedo veliko?

Na tokratnem predavanju Iz teorije v prakso bo gost strokovnjak za napredna omrežja in IT arhitekt NIL Boštjan Šuštar, ki bo pojasnil tehnično ozadje nekaterih od naštetih izzivov in na praktičnih primerih predstavili, kako jih podjetja in ponudniki omrežnih storitev rešujejo. Skozi vsebino se boste tudi seznanili z delom omrežnih inženirjev, kakšna znanja se danes zahtevajo od njih, kakšne so karierne možnosti in priložnosti.

Predavanje bo potekalo v predavalnici P19. Po zaključku predavanja sledi druženje v Garaži FRI, kjer boste lahko poklepetali s predavateljem in predstavnico kadrovske službe NIL.

 

Agenda:

  • Delovanje Interneta in nekateri tehnični izzivi, ki jih imajo omrežja danes
  • Pametna omrežja pod havbo: avtomatizacija, orkestracija, Python, YANG, XML
  • Izziv: Vzpostavitev in avtomatizacija omrežne storitve v samo pol ure

Priporočljivo je osnovno poznavanje programskega jezika python, med predavanjem pa vam bomo predstavili tudi modelirni jezik YANG.

 

Prijava na Eventbrite-u.