09.
okt
Zagovor magistrskega dela: Maruša Oražem
ob 13:15

Naslov magistrskega dela: Modeliranje lepljivosti izdelkov v trgovini z živili

 

Povzetek: V poslovnem svetu je ohranjanje stalnih strank in njihova zvestoba ključnega pomena za ustvarjanje dobička. To zvestobo pogosto merimo prek zadovoljstva strank in kako pogosto ljudje nakupujejo v določeni trgovini. Magistrsko delo uvaja nov indeks, imenovan indeks lepljivosti (Stickiness Index), ki je prilagojen za ocenjevanje ponavljajočih se nakupov izdelkov v trgovinah s prehrambnimi izdelki. Naš osnovni cilj je izdelava indeksa lepljivosti, ki modelira izdelke z visoko lepljivostjo — tiste, ki se pogosto znova kupujejo po prvem nakupu. Raziskava se odvija v treh ključnih fazah, vključno z različnimi pristopi za izračun indeksa lepljivosti. Vsaka faza predstavlja nadgradnjo prejšnje, pri čemer začnemo s preprostim  štetjem dogodkov in nadaljujemo z vključevanjem frekvence nakupovanja izdelkov v enačbo. V vsaki fazi predstavimo rezultate in jih pojasnimo. Poleg tega je predstavljena še dodatna četrta faza, kjer preučimo različne frekvence izdelkov in kako vplivajo na indeks lepljivosti. Analiza rezultatov, vključno s cenovno dinamiko, razvrščanjem izdelkov v skupine in sezonskimi vzorci, poglobi naše razumevanje potrošnikov. Poleg tega ta študija demonstrira praktično uporabnost indeksa lepljivosti z vključitvijo v modele strojnega učenja in usmerjanjem strateških odločitev v trgovini.

 

Mentor: izr. prof. dr. Lovro Šubelj

 

Komisija za zagovor:

prof. dr. Erik Štrumbelj, predsednik

prof. dr. Gašper Fijavž, član

doc. dr. Nejc Ilc, član

 

Prostor: Diplomska soba