• Delavnica: Nagibni labirint
Novice

V Frižiderju je trinajst osnovnošolk in osnovnošolcev sestavljalo labirinte za frnikole. Postavili so jih na plošče, katerih naklon okrog dveh osi so nadzirali s pospeškomerom, všitim v rokavico.

 

Lepota delavnice je bila v tem, da so udeleženci vse naredili sami. Začeli smo s smrekovimi deskami in letvami ter petkovo popoldne in soboto preživeli z žagami, vrtalniki, izvijači, kleščami, žicami, žeblji, vijaki, pištolami za plastiko, mekolom, mozniki, kladivi, brusi, noži (brez (trajnih) poškodb), buckami, šivankami ... Ko je bil mehanski del narejen pa so prišli na vrsto mikrokontrolerji, servo motorji, pospeškomeri in C-jem.

 

Kaj vse smo morali postoriti in kako, je podrobneje popisano in poslikano na Frižiderjevem blogu.

 

Menda so najbolj uživali ob sestavljanju labirintov (užitek je bil sorazmeren s hudobijo; nekatere pasti, recimo večja frnikola, ki na omejenem hodniku zapira pot, so bile res domiselne!). A tudi vse drugo jim je bilo všeč.

 

Nekatere teh osnovnošolcev bomo čez štiri ali pet let videli na FRI. Druge smo morda navdušili za mizarje, strojnike ali elektronike. Ali arhitekte. Tudi to je odlično.

 

Mountain View

 

Mountain View