• Dve skupini FRI med najodličnejšimi dosežki UL
Novice

V sklopu Tedna Univerze v Ljubljani je rektor podelil priznanja za najodličnejše raziskovalne dosežke raziskovalk in raziskovalcev UL. Od desetih nagrajenih skupin sta kar dve, v kateri so vključeni raziskovalci in raziskovalke Fakultete za računalništvo in informatiko.


Na Univerzi v Ljubljani v sklopu Tedna univerze vsako leto na podlagi predlogov članic Univerze v Ljubljani izberejo deset najodličnejših raziskovalnih dosežkov. Letošnje dosežke je komisija izbrala glede na mednarodno odmevnost, celovitost dosežka, aktualnost za širšo strokovno in splošno javnost ter koristnost uporabe. 

Na razglasitvi najodličnejših raziskovalnih dosežkov je raziskovalke in raziskovalce nagovoril rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, ki je poudaril pomen prepoznavnosti in podpore znanosti v družbi, saj le-to, po njegovih besedah, potrebujemo za reševanje globalnih težav, s katerimi se srečujemo v današnjem svetu. Del krepitve prepoznavnosti pa je tudi počastitev raziskovalcev, ki so se še posebej izkazali s svojimi dosežki.

Osrednji govornik na dogodku, prof. dr. Matjaž Dular, eden najmlajših rednih profesorjev na Fakulteti za strojništvo UL in znanstveni svetnik, je temu pristavil, da imajo dogodki, kot je bil ta, večji pomen, kot le nagrada za raziskovalce, saj družba rada govori o zmagovalcih. Dodal je še, da se ''velike spremembe začnejo pri majhnih dejanjih.''

 

Med desetimi najodličnejšimi raziskovalci so v kar dveh tudi raziskovalke in raziskovalci Fakultete za računalništvo in informatiko UL.

 

Alan Lukežič, Luka Čehovin Zajc in Matej Kristan so prejeli priznanje za Novo metodo in evalvacijsko metodologijo za vizualno sledenje objektov. Vizualno sledenje objektov je eden od osrednjih problemov računalniškega vida, ki nudi velik potencial v urejevalnikih videa, zagotavljanju varnosti avtonomnih vozil in robotov, zabavni industriji ... Klasične metode sledenja so sposobne podajanja lokacije kot pravokotne regije, kar za mnogo aplikacij ni dovolj natančno. Novi sledilnik D3S, ki ga je predlagala skupina, zmore izračunavanje izredno natančnega modela objekta in segmentacijo le tega iz ozadja v vsaki sliki. Sledilniki temeljijo na globokem učenju. Poleg sledilnika so objavili tudi metodologijo in trenutno najzahtevnejšo podatkovno zbirko, ki je postala del standardne evalvacije dolgoročnih sledilnikov na področju računalniškega vida (VOT).

 

Nova metodologija sledilnikov

 

Miha Moškon, Miha Janež, Žiga Pušnik in Nina Velikajne so v sodelovanju z raziskovalci Fakultete za arhitekturo in Filozofske fakultete prejeli priznanje za Integrativni pristop k vrednotenju trajnosti stanovanjskih sosesk z uporabo javno dostopnih prometnih podatkov. Študija, ko so jo predstavili v članku, vzpostavlja povezavo med meritvami prometnih zgostitev in oceno trajnosti. Namen je prikazati izvedljivost vključevanja indikatorjev časa potovanja v standarde ocenjevanja trajnosti stanovanjskih sosesk. Članek prispeva k razvoju analitičnih prijemov in kazalnikov za obravnavo variabilnosti potovalnih časov, ki lahko ovrednotijo obseg prometnih zgostitev in učinkovitost potovanj na izbranih strateških trasah v izbranih časovnih presekih, tudi v primerih, ko so podatkovni viri za oceno omejeni. Študija ima velik potencial za napredek uporabnih analiz tudi na področju javnega prevoza zaradi dobro dostopnih podatkovnih sistemov in baz javnih prevoznikov.

 

ocenjevanje trajnosti sosek

 

Obe skupini sta prejeli tudi nagrado ARRS Odlični v znanosti.

Čestitamo!