• Nov mednarodni skupni študij umetne inteligence na FRI
Novice

Evropska komisija financira nov skupni magistrski program Erasmus Mundus s področja umetne inteligence, ki se bo začel izvajati v študijskem letu 2023-2024. Program bomo skupaj izvajali Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Univerza Sapienza v Rimu (Italija), Univerza Radboud (Nizozemska) ter Univerza Pompeu Fabra iz Barcelone (Španija), ki program koordinira. Na voljo so štipendije.


Prvi študenti bodo vpisali nov skupni magistrski program Erasmus Mundus Joint Master in Artificial Intelligence (EMAI) v naslednjem študijskem letu 2023-2024. Gre za dvoletni program (120 ECTS), ki zagotavlja celovit okvir teorije in prakse na področju umetne inteligence.

 

Učni načrt zagotavlja znanje o najbolj aktualnih vsebinah umetne inteligence, kot so: strojno in simbolično učenje, podatkovne vede, obdelava naravnega jezika, robotika, kibernetska varnost, avtonomni sistemi in inteligentno odločanje. EMAI je raziskovalno usmerjen magistrski študij, v katerem študenti ne bodo pridobili le veščin za uporabo obstoječih tehnologij, temveč se bodo naučili tudi inovirati in razvijati nove. Te bodo že med študijem imeli možnost povezati s praktičnimi izkušnjami v delovnem okolju v sodelovanju s pridruženimi sodelujočimi partnerskimi podjetji.

 

Štiri univerze, ki vodijo nov magistrski študij, so vodilne akademske ustanove, v ospredju raziskav na področju umetne inteligence v Evropi. Slovenija in Univerza v Ljubljani sta s tem dobili novo potrditev za kakovostno in prepoznavno raziskovalno delo na področju umetne inteligence v zadnjih desetletjih.

 

Mednarodna izkušnja za študente

Program je sestavljen iz štirih semestrov, pri čemer bodo prvi semester vsi študirali na UPF v Barceloni. Drugi semester, s katerim se zaključi prvi letnik, bodo opravili na kateri koli od preostalih treh univerz (v Italiji, na Nizozemskem ali v Sloveniji). Od drugega letnika dalje pa bodo študenti izbirali med članicami konzorcija glede na specializacijo:

  • podatkovna znanost - Univerza v Ljubljani,
  • pametno odločanje - Univerza Pompeu Fabra,
  • robotika - Univerza Sapienza v Rimu,
  • kibernetska varnost - Univerza Radboud,

 

Specializacija vključuje tudi izvedbo magistrskega projekta, pri čemer je treba tesno sodelovati v akademskem okolju z eno od raziskovalnih skupin štirih univerz ali z enim od pridruženih partnerjev, med katerimi je 17 industrijskih.

 

Študenti se bodo v času študija usposabljali tudi na področju podjetništva in bodo sodelovali v razpravah o odgovorni uporabi in razvoju umetne inteligence ter o vidikih evropskih standardov in predpisov.

 

Magistrski program z močnim lastnim štipendijskim programom

Magistrski študij financira program Evropske unije Erasmus+, ki zagotavlja ekonomsko podporo za obdobje šestih let. Med drugim ponuja polne štipendije, ki pokrivajo stroške programa, in mesečno nadomestilo v višini 1.400 evrov v dveh letih trajanja magistrskega študija za kritje stroškov prevoza, nastanitve in bivanja.

 

Prijava za vpis je že odprta na http://www.emai-master.eu/ in traja do 1. marca 2023.

 

--

 

Fotografija na vrhu: Predstavniki sodelujočih univerz v novem programu Erasmus Mundus Joint Master in Artificial Intelligence na delovnem srečanju v Barceloni