• O aplikaciji za sledenje stikov okuženih s Covid-19
V medijih

Ob objavi razpisa za prilagoditev aplikacije za spremljanje stikov okuženih z novim koronavirusom sta podrobnosti o delovanju te aplikacije pojasnila tudi sodelavca  Fakultete za računalništvo in informatiko UL. Za spletni portal 24ur.com je več o aplikaciji pojasnil docent dr. Veljko Pejović, za radijski program Val 202 pa asistent dr. David Jelenc.


Ker gre za prilagoditev nemške aplikacije in ne razvoj nove, Pejovič meni, da je možno, da bi v dveh tednih aplikacija že delovala, pri čemer bo verjetno največ dela pri usklajevanju z zdravstvenim sistemom in načinom potrjevanja okužb. Glede razprave o zaščiti zasebnosti izpostavi, da predlagana aplikacija naj ne bi beležila lokacije ali drugače spremljala dejavnosti uporabnikov, kar pa sicer počnejo mnoge druge, ki jih imamo uporabniki (že) na svojih telefonih. Opozori tudi na omejitve tehnologije Bluetooth, ki lahko za predvideni namen deluje le z omejeno zanesljivostjo.

 

Jelenc je v pogovoru za Val 202 razložil, da predlagana aplikacija ne spremlja lokacije in ne pošilja podatkov na centraliziran strežnik, temveč telefoni prek vključene povezave bluetooth beležijo zgodovino srečanj, s katerimi drugimi telefoni z enako aplikacijo so bili v stiku. V kolikor bo nekdo potrjeno okužen, bo z uporabo posebej generirane kode (ki jo bo dobil od NIJZ oz. zdravnika) njegov telefon anonimno poslal drugim telefonom opozorilo o stiku. Ob tem Jelenc opozori, da sistem sloni na predpostavki, da bo dovolj ljudi uporabljalo aplikacijo in da bo aplikacija učinkovito delovala na vseh različicah telefonov, tudi na starejših operacijskih sistemih.

 

Preberite in prisluhnite na: