• Odlični v znanosti 2021: Napovedovanje višine gladine morja
Novice

Na Dnevu ARRS 2021 so 9. decembra v okviru projekta Odlični v znanosti predstavili 21 raziskovalnih dosežkov različnih avtorjev, ki naj bodo v navdih mlajši generaciji.


Med izbranimi projekti je v kategoriji Naravoslovje in tehnika tudi projekt "HIDRA – robustni globoki model za napovedovanje morske gladine", ki ga je v sklopu dogodka predstavil prof. dr. Matej Kristan s FRI.

 

Posnetek predstavitve si lahko ogledati na POVEZAVI.

 

Dodajmo še, da je doktorski študent FRI Lojze Žust za svoje magistrsko delo o globokem učenju za napovedovanje poplavljanja morja nedavno prejel univerzitetno Prešernovo nagrado, za znanstveni članek o zgornjem modelu , objavljenem v reviji Geoscientific model development, pa tudi nagrado za raziskovalno delo podiplomskim študentom

 

Čestitamo! 

 

Povejmo še na kratko, zakaj je ta dosežek pomemben oz.  uporaben? Stroka konzervativno napoveduje več desetkratno povečanje poplavljanja v severnem Jadranu do sredine stoletja. Natančno napovedovanje je zato ključno za zaščito obalnega prebivalstva in ekonomije. HIDRA je prva metoda strojnega učenja, ki z uporabo metod računalniškega vida presega geofizikalne napovedne modele in bo prispevala k varnejši družbi ter k razvoju novih, s strojnim učenjem podprtih, fizikalnih modelov.