• Študent, ki z algoritmi razkriva umetnost
Novice

Nejc Ilenič je magistrski študent, ki poleg študija dela tudi v Laboratoriju za bioinformatiko, kjer pomaga pri razvoju dela programskega paketa Orange, ki služi za analizo slik. V preteklem letu si je na tekmovanju prepoznavanja avtorjev umetniških slik priboril prvo mesto. Z njim smo spregovorili o študiju in tekmovanju.


1. Kaj vas je vodilo k odločitvi za študij na magistrski ravni? 

Odločal sem se predvsem o tem ali bom svoje znanje nadgrajeval na formalen ali neformalen način. Moje mnenje je bilo, da bi s takratnim znanjem in izkušnjami v industriji to storil nekoliko težje oziroma manj učinkovito. Glavna motivacija je bila torej pridobitev novega znanja.

 

2. Kakšna je vaša izkušnja magistrskega študenta? Kako se razlikuje od dodiplomskega študija? 

Zelo pozitivna, na magistrskem študiju sem namreč razvil veliko zanimanje za področje podatkovne analitike. Dobil sem občutek, da so v raziskovalnih laboratorijih delavni študentje, ki pokažejo lastno pobudo, vedno dobrodošli. Poleg pridobitve poglobljenega znanja je razlika z dodiplomskim študijem tudi ta, da se je mogoče na drugi stopnji z izbiro predmetov bolj osredotočiti na specifično področje.

 

3. Pred kratkim ste z globokimi modeli zmagali na tekmovanju prepoznavanja avtorjev umetniških slik. Povejte nam kaj več o tem. 

Še pred izbiro tekmovanja sem se odločil, da znanje, ki sem ga pridobil pri enem od predmetov, preizkusim na realnem problemu, izziv prepoznavanja avtorjev umetniških slik, pa sem sicer izbral zaradi zanimivosti same domene. Tekmovanje je potekalo na spletni platformi Kaggle, ki gosti izzive s področja izdelave napovednih modelov in podatkovne analitike. Tekmovalci  dobijo označene podatke s pomočjo katerih je potrebno razviti algoritem za napovedovanje, uspešnost rešitve pa se meri na podatkih, katerih oznake med tekmovanjem niso na voljo. Posebnih priprav na tekmovanje nisem imel. Veliko stvari sem se naučil sproti, saj sem potrebno osnovno znanje, kot sem že omenil, pridobil med študijem, v veliko pomoč pa so mi bili tudi člani Laboratorija za bioinformatiko.

 

4. Trenutno zaključujete magistrski študij na fakulteti. Kakšno temo boste v svoji nalogi obravnavali?

V magistrski nalogi bom podrobno opisal rešitev tekmovanja in njeno razširitev.

 

5. Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

V prihodnosti si želim še naprej sodelovati s fakulteto, saj je to odlična priložnost za pridobivanje najnaprednejših znanj iz izbranega področja, kasneje pa bi se rad preizkusil tudi v industriji.

 

Za več informacij glede vpisa in magistrskih študijskih programov je na voljo povzetek informativnega dne, vedno pa lahko kontaktirate Študentski referat preko elektronske pošte ​ali telefona (+386 1 479 8123). Rok za oddajo prijav za vpis je 31. avgust 2017.