• Varovanje zasebnosti v sistemih za razpoznavanje obrazov
Novice

Zavedanje o nevarnostih in tveganjih obdelave biometričnih podatkov, kot je razpoznava obrazov, je spodbudilo razvoj številnih sistemov za varovanje zasebnosti. V ugledni mednarodni reviji IEEE Transactions on Information Forensics and Security so Blaž Meden, Peter Rot in Peter Peer s FRI s sodelavci z UL FE in več tujih institucij objavili pregledni članek "Privacy–Enhancing Face Biometrics: A Comprehensive Survey" na temo varovanja zasebnosti v biometriji.


Zaradi napredka v strojnem učenju in umetni inteligenci smo danes priča vse večjemu razcvetu sistemov za samodejno razpoznavanje obrazov. Čeprav so takšni sistemi nujni za zagotavljanje varnosti državljanov, nadzoru mejnih prehodov in preverjanju istovetnosti oseb, pa predstavljajo tudi grožnjo zasebnosti posameznikov. Velik del raziskovalne skupnosti se zato ukvarja s računalniško-podprtimi metodami, ki so sposobne zagotoviti razumni kompromis med ravnijo informacij, ki jih je mogoče iz slikovnih podatkov pridobiti s sodobnimi postopki računalniškega vida, ter uporabnostjo podatkov za koristne (in potrebne) namene.

 

Raziskovalci iz Laboratorija za računalniški vid (LRV, FRI UL) in Laboratorija za strojno inteligenco (LSI, FE UL) se v okviru ARRS projekta „Deidentifikacija obrazov z globokimi generativnimi modeli (FaceGEN)“, ki ga vodi izr. prof. dr. Vitomir Štruc (FE UL), aktivno ukvarjajo s problematiko zasebnosti v sistemih za razpoznavanje obrazov. Kot del aktivnosti na projektu so v sodelovanju z uglednimi mednarodnimi strokovnjaki z Univerze Notre Dame, Michigan State University in Inštituta Fraunhofer IGD izvedli izčrpen pregled problematike varovanja zasebnosti ter sestavili obsežen pregledani članek. V njem predstavijo probleme, povezane z varovanjem zasebnosti pri uporabi algoritmov strojnega učenja, obstoječe rešitve, zakonske ureditve, ki naslavljajo problematiko, ter smernice za nadaljnje raziskave.

 

Preberite članek: