• Začetek sodelovanja UL FRI s Kitajsko akademijo znanosti
Novice

V Pekingu so 9. aprila predstavniki Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Kitajske akademije znanosti in podjetja Sugon podpisali sporazum o znanstveno-raziskovalnem sodelovanju, katerega rezultat bo ustanovitev skupnega laboratorija za zelo zmogljivo računalništvo v Ljubljani.


Svečan podpis sporazuma o pričetku večletnega sodelovanja med slovenskimi in kitajskimi znanstveniki s področja superračunalništva je potekal na sedežu Sugona, največjega proizvajalca superračunalnikov v Aziji. Slovenska delegacija, ki jo vodi Alenka Suhadolnik, generalna direktorica za gospodarsko diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, je podjetje obiskala v sklopu 13. srečanja mešane slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje.

 

V okviru sodelovanja bo Fakulteta za računalništvo in informatiko razvijala programski sistem za odkrivanje vzorcev (ang. data mining) v velikih količinah podatkov, kot so biološki podatki sekvenciranja, biomedicinske slike in klimatski podatki iz računalniških simulacij. »V ta namen bo nadgrajen svetovno uveljavljen in prepoznan sistem za podatkovno rudarjenje Orange Data Mining, ki smo ga razvili na fakulteti,” je po delovnem sestanku razložil doc. dr. Tomaž Curk, prodekan za raziskovalno dejavnost UL FRI in eden od podpisnikov sporazuma. Kitajski partner iz gospodarstva je Sugon, na slovenski strani pa podjetje Arctur.

 

Akademik prof. dr. Ivan Bratko je visokemu predstavniku Kitajske akademije znanosti (CAS) predal predlog dolgoročnega sodelovanja, kar bo še utrdilo dobro sodelovanje in prijateljstvo med obema akademijama, ki je doseglo enega od vrhuncev junija lani, ko je Slovenijo obiskal predsednik CAS, profesor Bai Chunli.