25.
nov
Debata KUI: Razlaga napovednih modelov na besedilih
ob 14:15

Vabljeni na naslednjo Debato Katedre za umetno inteligenco, na kateri bo Matej Klemen govoril o razlagi napovednih modelov na besedilih. Novi termin srečanja je v četrtek, 25. 11. 2021, ob 14.15 v predavalnici P19.

 

Opis: Kompleksni modeli so zaradi svoje uspešnosti vse pogosteje uporabljeni za reševanje raznovrstnih problemov. Primer takšnih modelov predstavljajo globoke nevronske mreže, ki so zaradi svoje kompleksnosti pogosto manj transparentne, kar otežuje razumevanje smiselnosti njihovega delovanja. V predstavitvi si bomo pogledali nekaj izbranih metod za razlago napovednih modelov, s poudarkom na področju obdelave besedil. Na koncu bomo več pozornosti posvetili perturbacijskim razlagalnim metodam, problemu ustvarjanja smiselnih perturbacij in predstavili možno rešitev problema.

 

O predavatelju: Matej Klemen je mladi raziskovalec v Laboratoriju za kognitivno modeliranje. Z raziskovanjem razlag napovednih modelov se je ukvarjal v svojem magistrskem delu, z raziskovanjem tematike pa nadaljuje tudi na doktorskem študiju.