27. mar
-
30. mar
Izobraževalni teden ŠO FRI
ob 16:00
FRIKI vas vabimo, da pridete na izobraževalne dneve, ki bodo potekali v predavalnici 4 na fakulteti od 27. 3. pa do 30. 3., od 16. do 18. ure.
 
Imeli bomo predavanja iz aktualnih tem računalništva, ki jih bodo izvedli predstavniki iz podjetij in profesor s FRI-ja, ki so na teh področjih zelo izkušeni.
 
27. 3. ob 16:00: Strokovnjak za zagotavljanje kakovosti (QA) v IT sektorju
Predavatelj: Luka Prah, Povio
 
Poleg programiranja in lepih dizajnov pri razvoju spletnih strani in aplikacij je ključen člen tudi strokovnjak za zagotavljanje kakovosti (Quality Assurance). Odgovoren je namreč, da produkt deluje pravilno ter da izpolnjuje potrebe in pričakovanja končnih uporabnikov.
Na predstavitvi boste lahko spoznali definicijo in obseg dela QA, vključno z različnimi orodji, ki se običajno uporabljajo. Predstavili bomo različne karierne poti v QA, dobili pa boste tudi napotke, kako začeti kariero v tej panogi in v katero smer vas ta kariera lahko vodi. Na koncu bomo predstavili različne primere iz prakse in odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam bodo porajala.
 
28. 3. ob 16:00: Cybersecurity in socialni inženiring
Predavatelja: Peter Kavčič in Elijah B. Hlastan, Astec
 
Na predavanju bo opisano delo etičnega hekerja. Najpogostejši načini so napadi preko spleta, napadi znotraj omrežja in napadi na zaposlene. Predavatelja bosta z praktično demonstracijo prikazala in opisala več različnih tehnik, ki jih uporabljata dnevno za izvajanje pregledov, kot so pridobivanje podatkov iz podatkovnih baz, pridobitev nadzora nad oddaljeno napravo, zlonamerna strojna oprema in druge. Predavanje je namenjeno vsem, ki jih zanima informacijska varnost.
 
29. 3. ob 16:00: Sodobna umetna inteligenca: Tehnologije in dileme
Predavatelj: prof. dr. Marko Robnik-Šikonja, Fakulteta za računalništvo in informatiko
 
Razlog za trenutno veliko zanimanje javnosti za področje umetne inteligence so znanstveno-tehnološki preboji na področju strojnega učenja, ki se imenuje globoko učenje. Predstavili bomo idejo globokega učenja, njegove prednosti pri analizi predvsem slikovnih, zvočnih in besedilnih podatkov ter nekatere omejitve in etične dileme. Dotaknili se bomo primerov uporabe metod umetne inteligence na področju medicine, prava in medijev.
 
30. 3. ob 16:00: Projektno vodenje: Z vrtincem znanja do dinamičnega poklica prihodnosti
Predavatelj: Jakob Raisp, Povio
 
Vsak od nas nabira znanje na različne načine, v tem oziru se delimo v dve skupini:
- specialisti - ciljno usmerjeni na eno področje in izurjeni v eni sami stvari,
- generalisti - radovedneži, ki jih definira širok nabor različnih interesov in znanj.
Te odlikujejo vrline prvega ali drugega opisa? Če se lažje prepoznaš v drugem in se obenem večkrat sprašuješ, kako širok spekter zanimanj združiti v perspektivno karierno pot, se bi moral/a spoznati s projektnim managementom.
Pozabi občutek manjvrednosti, ki ga širi angleški pregovor: “Jack of all trades, master of none.” Prepričaj se, zakaj je v trenutnem svetu hiper-povezanosti, razpršenosti informacij in velike količine podatkov potreba po projektnih managerjih vse večja, še posebej v IT sektorju.
 
Upamo, da se srečamo na čim več predavanjih.
~ Študentska organizacija FRI, FRIKI