15.
jun
Predavanje: Psihologija računalniških prevar
ob 11:00

Vabljeni na predavanje z naslovom “Psihologija računalniških prevar”, ki ga bo imel dr. David Modic (Univerza v Cambridge) v četrtek, 15. 6. 2017 ob 11. uri v predavalnici 19.

 

Povzetek predavanja:

Uporabniki večinoma ne sledijo varnostnim napotkom. Razlogi za to so različni, črpamo pa jih lahko s področij vedenjske ekonomije, kriminologije in psihologije. V predavanju se osredotočimo na empirične rezultate lastnih nedavnih raziskav in na njihovi podlagi razvijamo praktične nasvete, kako bolje sodelovati z uporabniki.

Vsi se strinjamo, da je poznavanje mehanizmov računalniških prevar pomembno za razumevanje računalniške varnosti. Če razumemo, zakaj so prevaranti uspešni, lahko (1) razvijemo sisteme, ki se bolj efektivno odzivajo na nevarnost, (2) smo bolj uspešni pri svetovanju uporabnikom, ker razumemo pojav in ker vemo, kaj je tisto, kar jih zares teži, in (3) izšolamo strokovnjake, ki se bolje znajdejo, kadar gre za grožnje, povezane z mehanizmi prepričevanja.

Enaki mehanizmi prepričevanja delujejo enako, ko gre za prevarante, hekerje, uporabnike in žrtve. Ko je jasno, kaj deluje, lahko to s pridom uporabimo vsepovsod. Prihodnost računalniške varnosti je v multidisciplinarnih pristopih: humanisti se pogosto izogibajo računalniškim temam, znanstveniki STEM praviloma le površno aplicirajo izsledke iz bolj humanističnih ved (če sploh jih), izgubljajo pa oboji. Izgubljamo pravzaprav vsi - v boju proti zlonamernežem.

 

O predavatelju:

David Modic je po končanem študiju na UL doktoriral na Univerzi v Exetru (GB) na področju internetnih prevar. Podoktorsko se je izpopolnjeval na Univerzi v Cambridgeu, kjer je nato ostal kot raziskovalec v Računalniškem laboratoriju in nato tudi kot sodelavec Inštituta za kriminologijo v Cambridgeu. Raziskovalno se ukvarja z računalniškim kriminalom in psihologijo računalniških prevar.