29.
sep
Zagovor magistrskega dela: Jan Hartman
ob 13:00

Naslov magistrskega dela: Uporaba raziskovanja trga za reševanje problema cenzuriranih podatkov v realnočasovnih avkcijah

 

Povzetek:

Realnočasovne avkcije (RTB) so hitro rastoči del spletnega oglaševanja, v katerem se oglasni prostor na spletnih mestih prodaja v realnem času, medtem ko se stran še nalaga. Oglasni prostor se prodaja na dražbah, na katerih tekmuje več dražiteljev. Ena osrednjih težav v RTB-ju je napovedovanje klikov, ki ga ovira cenzuriranost podatkov -- ker dražitelji ne prejmejo podatkov o izgubljenih dražbah, se napovedni modeli iz njih ne morejo učiti.

Za reševanje tega problema predlagamo dve strategiji, ki raziskujeta z nakupovanjem več prikazov oglasov na neznanih delih trga. Predlagani strategiji za vodenje raziskovanja uporabljata bodisi ročno izdelane vpoglede bodisi negotovost modelov. Za preizkušanje strategij v resničnem svetu smo izvedli A/B teste na produkcijskem prometu podjetja Zemanta, ki je DSP v ekosistemu RTB. Primerjali smo tudi uspešnosti pridobljenih modelov.
Naši rezultati kažejo, da raziskovanje trga preko spletnih založnikov ni prineslo bistvenih izboljšav v poslu ali metrikah uspešnosti modelov. Po drugi strani je raziskovanje z negotovostjo napovedi pokazalo povečanje prihodkov in CTR-ja ter izboljšanje metrik uspešnosti modelov, kar kaže, da je lahko uporaba negotovosti napovednega modela za raziskovanje koristna.

 

Mentor: doc. dr. Jure Demšar

Somentor: izr. prof. dr. Erik Štrumbelj

 

Komisija za zagovor:​

izr. prof. dr. Polona Oblak (predsednica),

izr. prof. dr. Tomaž Hovelja (član),

doc. dr. Jana Faganeli Pucer (članica). 

 

Povezava do video kanala, po katerem se bo prenašal zagovor in ga bo možno spremljati, bo dodana najkasneje na dan zagovora (predvidoma 30 minut pred terminom izvedbe zagovora) na spletni strani: https://ucilnica.fri.uni-lj.si/course/view.php?id=35