• Daj se na seznam!
Napovedi

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino organizirata kampanjo "Daj se na seznam", s katero želita spodbuditi darovanje kostnega mozga bolnikom z levkemijo in drugimi krvnimi raki.


V Sloveniji imamo od leta 1992 register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor, kamor je danes vpisanih 17.000 potencialnih darovalcev. Žal je to število premajhno, da bi vsem bolnikom našli ustreznega darovalca, zato jih moramo več kot pol dobiti iz tujine. Ustreznost darovalčevega kostnega mozga je etnično in geografsko pogojena, “domači” nesorodni darovalci pa so podobnega tkivnega tipa in zato verjetnostno bolj ustrezni kot darovalci iz tujine. Večji domači register torej pomeni večjo možnost tkivne skladnosti med bolnikom in darovalcem, ter posledično več možnosti za bolnikovo preživetje.
Če želi Slovenija Donor ostati del supine evropskih srednje velikih registrov, mora povečati število potencialnih darovalcev na 20.000. Zato si želimo, da bi bilo v letu 2017 v Slovenija Donor vpisanih 20.000 potencialnih darovalcev kostnega mozga.

 

Daj se na seznam! za bolnike, ki potrebujejo presaditev krvotvornih matičnih celic, pomeni večji register potencialnih darovalcev in s tem večje možnosti za preživetje. 

 

Na naši fakulteti vas bodo v četrtek, 4. maja 2017, od 11. do 13. ure v predavalnici 20 seznanili z darovanjem krvotvornih matičnih celic (kostni mozeg). Izvedli bodo standardni postopek odvzema sline in s tem pridobili vaš DNK, na mestu pa se boste lahko odločili tudi za vpis v register Slovenija Donor.