• Janez Žibert: Nova simulacija poteka epidemije COVID-19 v Sloveniji
NoviceV medijih

Sodelavec Laboratorija za vseprisotne sisteme na UL FRI izr. prof. dr. Janez Žibert je objavil simulacijo poteka epidemije COVID-19 v Sloveniji do konca leta 2021. Časa, ko bi lahko z zadostno precepljenostjo preprečili ponovitev jesenskega vala, je vse manj.


Projekcije prikazujejo, kako bi potekale bolnišnične obravnave, obravnave na intenzivnih oddelkih in smrti v primeru treh različnih scenarijev precepljenosti do konca oktobra (55%, 65 % in 75 %). Objavljene simulacije niso napovedi, ampak predvsem primerjava, kako lahko s cepljenjem zadeve obvladamo navkljub hitremu širjenju različice delta.

 

Simulacije so izvedene tako, da poskušamo vse odprte parametre nastaviti kar se da natančno, tako da se projekcije čim bolje prilegajo dejanskim podatkom. Nato spreminjamo en parameter in tako pokažemo vpliv tega parametra na potek epidemije.

 

Prof. dr. Janez Žibert je za simulacijo uporabil dopolnjen model SEIR in podatke s COVID-19 Sledilnika. Model je kalibriran na podatke Slovenije ter upošteva cepljenje, prebolevnike in pet starostnih starostnih skupin. Razširjeni oddelčni model SEIR je bil sicer razvit za spremljanje epidemije v Sloveniji in je v operativni uporabi že od začetka epidemije.

 

Ena izmed lastnosti različice delta je tudi, da se širi hitreje. Tako bi po prvem scenariju, po katerem bi se precepilo 55 % prebivalstva, v začetku oktobra lahko dosegli tudi 7-dnevno povprečje potrjenih primerov, ki bi bilo lahko skoraj enkrat večje od 7-dnevnega povprečja na vrhu drugega vala, ko je 7-dnevno povprečje znašalo nekaj manj kot 1900 potrjenih primerov. Šele po tretjem scenariju, ko bi se precepilo 75 % prebivalstva, bi lahko dosegli podobno 7-dnevno povprečje potrjenih primerov kot smo ga beležili v drugem valu.

 

Samo 55 % precepljenost verjetno ne bi preprečila ponovitve scenarija z jeseni 2020, ko smo na posamezen dan beležili več kot 210 pacientov na intenzivni negi. Če bi želeli, da bomo letos v sredini oktobra imeli enkrat nižje število pacientov na intenzivni negi, bi se moral uresničiti tretji scenarij, ko se precepi 75 % prebivalstva.

 

V medijih: