• Konferenca in tekmovanje iz kibernetske varnosti DCTF24
Novice

V soboto, 13. aprila 2024, je na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekala konferenca in tekmovanje iz kibernetske varnosti DCTF24, ki ga je organizirala univerzitetna ekipa DragonSec SI. Dogodka se je udeležilo prek 100 udeležencev z različnimi ozadji, vse od srednješolcev do strokovnjakov iz področja.


Dogodek se je začel s konferenco, kjer je na temo informacijske varnosti sedem izkušenih strokovnjakov predstavilo teme s svojega področja, s katerimi so zajemali širok spekter informacijske varnosti. Predstavili so različne teme, vse od socialnega inženiringa, odzivov na kibernetske napade, do praktičnih znanj o internih delovanjih pogostih orodij.

Po konferenci je sledilo CTF (Capture The Flag) tekmovanje, ki je od udeležencev zahtevalo širok spekter znanj s področja kibernetske varnosti. Tekmovalci so reševali naloge iz štirih področij:

  • Web, zajema ranljivosti spletnih aplikacij in protokolov.
  • Crypto, zajema ranljivosti kriptografskih algoritmov in njihovih implementacij.
  • Rev, kjer udeleženci prejmejo neznano aplikacijo in morajo ugotoviti kako deluje.
  • Pwn, ki zajema iskanje in zlorabljanje ranljivosti v binarnih aplikacijah.

Tekmovanja se je udeležilo 72 tekmovalcev, od tega jih je 16 sodelovalo v prvem izbirnem krogu za mladinski del ekipe, ki bo Slovenijo zastopala na letošnjem Evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti (ECSC).