• Objava prvih izsledkov in poteka raziskave o COVID-19
NoviceV medijih

Na vladni novinarski konferenci so 6. maja predstavili prve izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 v Sloveniji, ki je pokazala, da so bila protitelesa proti novemu koronavirusu odkrita pri 41 od 1368 sodelujočih, kar znaša 3,1 odstotka. Na konferenci je sodeloval tudi prof. dr. Blaž Zupan s FRI, ki je s svojo skupino skrbel za informacijsko podporo raziskave.


Dr. Zupan je uvodoma povedal, da je ponosen, da lahko Slovenija v tako hitrem času zbere ekipo, ki lahko naredi tako študijo veliko hitreje kot vse sosednje države.

 

V nadaljevanju je pojasnil, kako so na Fakulteti za računalništvo in informatiko razvijali aplikacijo, ki bi informacijsko podprla celotno študijo in bi omogočala, da so shranjeni podatki varni. Ker se mora taka študija izvesti izjemno hitro, je bil cilj pohitriti študijo, da se izvede v desetih dneh. Stremeli so tudi k temu, da je aplikacija tako enostavna za delo, da 50 ljudi, ki bi aplikacijo dejansko uporabljali, ali v laboratoriju ali analitično na terenu, ne bi bilo treba ničesar dodatno učiti. Pri razvoju je šlo dobesedno za dvotedenski programerski maraton, je povedal dr. Zupan. Sodelovali so študentje, ki so izjemni, vestni in inteligentni. Na konferenci je razvito aplikacijo, ki je dostopna le z geslom, prvič pokazal širši javnosti.

 

Vsi podatki so se v informacijskem sistemu obdelovali v realnem času, kar pomeni, da so imeli stalen pregled nad tem, kaj se s študijo dogaja, koliko ljudi sodeluje in koliko vzorcev je bilo vzetih. Potem ko so bile laboratorijske raziskave narejene, so lahko v povsem realnem času spremljali, kaj se dogaja oz. kakšna je, recimo, stopnja prekuženosti.

 

Že na začetku so se odločili, da bodo vprašalnike izpolnjevali ročno. Potem so videli, da bi vnašanje teh podatkov v računalnik in njihovo preverjanje vzeli odločno preveč časa. Zato je bil na fakulteti razvit sistem, kjer se iz skeniranih vprašalnikov ti podatki prenesejo avtomatsko. Dr. Zupan je dejal, da ni mogel verjeti, da je to mogoče narediti v tako hitrem času. Sistem za prenos podatkov iz skeniranih vprašalnikov je bil razvit v dveh dneh. Uporablja tudi metode umetne inteligence za prepoznavanje določenih pisav. To je omogočalo, da so bili vsi podatki hitro v sistemu. Zaradi izjemne skrbi za točnost podatkov so na inštitutu še pregledali, kar je vnesel računalnik.

 

Skupina na FRI se ukvarja tudi z določenim delom analitike pri tej raziskavi. Dr. Zupan je zato na konferenci posebej izpostavil vprašanje, ali je bil izbrani vzorec dovolj velik in ali bodo zaradi tega izsledki dovolj relevantni. Z velikim zadovoljstvom je pojasnil, da podatki kažejo ne le to, da je bil vzorec dovolj velik, ampak da je bilo to število 3000 oseb zelo dobro izbrano. Podvojitev vzorca bi pomenila še enkrat več dela, še enkrat več časa in še enkrat več sredstev. Kot kažejo ugotovitve, pa bi z raziskavo s 50 in 100 odstotkov večjim vzorcem dobili enake rezultate. Razvidno je torej, da bi povečanje števila sodelujočih zanemarljivo malo vplivalo na rezultate. Vzorec je bil torej ravno pravšnji.

 

Na spletni strani raziskave covid19.biolab.si so pripravili serijo zapisov, v katerih bodo poročali o poteku raziskave. Razkrili bodo tudi kakšne za javnost bolj skrite zadeve, kako poteka tako testiranje in kako je videti laboratorij.

 

Video posnetek novinarske konference (izjava prof. dr. Blaža Zupana od 00:24:57):

 

O predstavitvi izsledkov raziskave so poročali vsi večji mediji. V novicah so na voljo tudi povezave do video posnetka predstavitve prof. dr. Blaža Zupana s FRI: