• Ocenjevanje kakovosti prstnih sledi za forenzike
Novice

Tim Oblak je doktorski študent in član Laboratorija za računalniški vid, ki svoje doktorsko usposabljanje opravlja v okviru skupnega programa FRI ter Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije v Italiji. Raziskovalno delo na področju slikovne biometrije opravlja pod mentorstvom prof. dr. Petra Peera in somentorstvom dr. Rudolfa Haraksima. Na Dnevu fakultete 2022 je prejel nagrado za raziskovalno delo podiplomskih študentov za objavo znanstvenega članka v reviji Knowledge-based systems.


S Timom Oblakom smo se pogovarjali o njegovih izkušnjah z doktorskim študijem in njegovih raziskavah na področju računalniškega vida in slikovne biometrije.

 

Kako je pri tebi dozorela odločitev za doktorski študij?

Začetek te poti sega v čas zaključevanja prve stopnje študija. Takrat sem v sklopu diplomske naloge prvič delal na nekoliko bolj znanstveno-raziskovalni tematiki, pod vodstvom mentorjev iz Laboratorija za računalniški vid. Tako delo me je pritegnilo - prišel sem v stik z najnovejšimi tehnologijami, prav tako pa sem se lahko skozi raziskovanje tudi kreativno izražal. Na raznih raziskovalnih projektih sem potem preko študentskega dela sodeloval tudi med magistrskim študijem. To je definitivno prispevalo k odločitvi. Zares pa sem se za doktorski študij odločil šele, ko se je odprla priložnost za doktorsko usposabljanje v tujini. V sklopu tega dogovora sedaj že dve leti živim V Ispri v Italiji, kjer doktorski študij na naši fakulteti opravljam na daljavo, poleg tega pa sem zaposlen v Skupnem raziskovalnem središču Evropske komisije.

 

Kaj je tvoje raziskovalno področje?

Moja osrednja tema se nahaja na področju slikovne biometrije, kjer za reševanje problemov uporabljamo metode računalniškega vida, v zadnjih letih z večjim poudarkom na metodah strojnega in globokega učenja.

 

S čim se trenutno ukvarjaš?

Natančneje se ukvarjam z oceno kakovosti prstnih sledi. Če na hitro povzamem, so prstne sledi odtisi prstov v kontekstu forenzične preiskave, torej odtisi najdeni na kraju zločina. Njihova kakovost je pomembna, saj diktira potek preiskave in navsezadnje napoveduje, kakšna je verjetnost, da bomo prstno sled uspešno povezali z potencialnim osumljencem.

 

V letu 2022 si na Dnevu FRI prejel posebno priznanje oz. nagrado za raziskovalno delo za znanstveni članek z naslovom Fingermark quality assessment framework with classic and deep learning ensemble models. Kaj so najbolj zanimivi zaključki tega prispevka?

Področje digitalne forenzike je za raziskovalce relativno zaprto. Razlogov je več, med drugim je seveda zelo občutljivo že deljenje osebnih podatkov, kot so slike prstnih sledi, zato je posledično takšne metode težje razvijati, oceniti in primerjati. Poleg tega je večina razvoja na tem področju do sedaj potekala za zaprtimi vrati, pri raznih komercialnih ponudnikih. V tem članku smo zato predstavili novo odprtokodno ogrodje za ocenjevanje kakovosti prstnih sledi s pomočjo metod klasičnega in globokega učenja. Naša želja je bila, da to področje malo "odpremo" javnosti in tako spodbudimo tudi ostale raziskovalce k raziskovanju. To potem vodi v boljšo ponovljivost rezultatov in dostopnost do obstoječih orodij.  

 

Koliko so rezultati uporabni v praksi?

Trenutna različica predlagane metode forenzičnim laboratorijem predstavlja edino odprtokodno alternativo komercialnim rešitvam na trgu. Naš končni cilj je, da metodo dodatno nadgradimo in ovrednotimo, in sicer do te mere, da bo pripravljena za integracijo v večje biometrične IT sisteme Evropske unije. Raziskava prav tako služi kot nekakšna referenčna implementacija, ki nam bo v prihodnosti pomagala pri razvoju novega standarda za izračun kakovosti prstnih sledi.  

 

Kaj si želiš početi po študiju?

Tako kot nisem načrtoval, da bom nadaljeval študij vse do doktorata, tudi sedaj nimam dolgoročnih planov. Verjamem, da se bo prava priložnost pokazala ob pravem času. V vsakem primeru nameravam nadaljevati na področju inteligentnih sistemov in računalniškega vida, kjer me zanimata tako raziskovalno kot tudi razvojno delo.

 

Kaj bi svetoval vsem, ki se odločajo o nadaljevanju študija na FRI na doktorski ravni?

Jaz osebno svoje odločitve definitivno ne obžalujem. Z doktorskim študijem so prišla nova poznanstva, zanimive izkušnje, in mislim, da bo končni rezultat doktorata pustil nek vtis v svetu. V kolikor radi raziskujete in ste se pripravljeni zares poglobiti v svoje področje, potem kar pogumo. Recepta za brezskrben in predvidljiv študij na doktorski stopnji sicer ni. Z gotovostjo lahko trdim le to, da pri tem veliko pomaga že izbira ustreznega mentorja. Vse ostale stvari potem padejo na svoje mesto.

 

---

 

Tudi vas zanima raziskovanje? Vabimo vas, da se nam pridružite na informativnem dnevu za doktorski študijski program Računalništvo in informatika, ki bo v sredo, 5. aprila 2023, ob 16.00 na Fakulteti za računalništvo in informatiko,Večna pot 113, Ljubljana.