• Odšel na prakso, ostal do doktorata
Novice

Na King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), kjer so razpisali štipendijo za raziskovalno prakso na področju računalništva, študirajo in raziskujejo ljudje z vsega sveta. Več o aktualnem razpisu za prakse boste izvedeli 9. junija na spletnem dogodku (na povezavi), mi pa smo govorili z Bogdanom Iliesom, ki je KAUST spoznal na praksi, sedaj pa tam zaključuje doktorat.


Bogdan Ilies je doktorski študent kemije iz Romunije, ki na King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) trenutno opravlja pripravništvo v laboratoriju profesorja Salima Al-Babila. "KAUST je čudovit kraj v Saudovi Arabiji, skrit na obalah Rdečega morja, kjer vrhunski znanstveniki sodelujejo za bolj trajnostno prihodnost," je dejal Ilies.

 

Sprva je prišel na KAUST na šestmesečno prakso, ki jo je opravljal pri profesorju Al-Babiliju. Kasneje se je odločil, da na KAUST vpiše še magisterij in doktorat. "Profesor Al-Babili mi je pomagal, da sem se razvil kot človek in znanstvenik," je dejal.

 

 

Trenutno Bogdan Ilies sodeluje pri dveh projektih pod vodstvom profesorice Mani Sarathy. Pri enem projektu se ukvarja z razvojem naprave za zgorevanje nikotina, ki tobak namesto, da bi ga kurili preprosto ogreje do temperature, pri kateri se začnejo sproščati učinkovine. V primerjavi s kajenjem ta naprava omogoča do 95 % bolj varen način uživanja tobaka.

 

Drugi projekt, pri katerem sodeluje Bogan Ilies, se ukvarja z zajemanjem ogljikovega dioksida z obratno osmozo. »Ravni ogljikovega dioksida v ozračju že dolgo časa presegajo rekorde, zato so ukrepi za zmanjšanje njegove prisotnosti nujni za zamejitev globalnega segrevanja,” pravi Ilies in doda, da je postopek zasnovan trajnostno, saj za obratno osmozo uporabljajo odpadno slanico.

 

Pravi, da je še naprej prijetno presenečen tudi nad univerzo in državo. »Za KAUST sem se odločil, ker sem se želel izzvati tako na kulturnem kot na akademskem področju. Univerza združuje znanstvenike iz več kot 100 držav.” Izrazil je zadovoljstvo, da so njegovi projekti dobro financirani in podprti z dostopom do najsodobnejših raziskovalnih zmogljjivosti, kar mu omogoča, da se lahko popolnoma osredotoči na raziskovanje.

 

Saudova Arabija je država z bogato s kulturo in zgodovino, še vedno pa ostaja skrivnostna za velik del sveta. Ilies pravi, da je zato najbolje, da jo odkrijete sami. "Na KAUST mi je všeč veliko stvari: vreme, sodelavci, hrana, kultura in seveda znanost." Pove še, da ima Saudova Arabija tudi čudovite plaže in številne športne objekte.

 

Pravi, da ni še povsem prepričan, kaj bo počel, ko bo doktoriral. “V teh treh letih sem preučil številne možnosti in se naučil, da je ta izbira veliko težja, kot sem sprva mislil. Odkril sem, da mi je marsikaj všeč. Mislim, da bo čas pokazal, kakšni bodo moji nadaljnji koraki.”

 

---

Tudi vas zanima praksa na KAUST v Saudovi Arabiji? Pridite na spletni dogodek, 9. junija, ob 15. uri, kjer boste pridobili več informacij, priložnost bo tudi za dodatna vprašanja.