• Otvoritev slovensko-kitajskega laboratorija za superračunalništvo
Novice

V ponedeljek, 28. maja, je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) potekala svečana otvoritev skupnega slovensko-kitajskega virtualnega laboratorija za zelo zmogljivo računalništvo, ki je prvi rezultat sklenjenega dogovora o večletnem sodelovanju med slovenskimi in kitajskimi znanstveniki s področja superračunalništva ter kitajskim podjetjem Sugon in slovenskim podjetjem Arctur.


Prvo dejanje v Pekingu, drugo v Ljubljani

V sklopu 13. srečanja mešane slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje je bil aprila v Pekingu podpisan memorandum o znanstveno-raziskovalnem sodelovanju med Kitajsko akademijo znanosti, Univerzo v Ljubljani, podjetjem Sugon, največjim proizvajalcem superračunalnikov v Aziji, in slovenskim podjetjem Arctur. V ponedeljek, 28. maja, je sledila otvoritev skupnega laboratorija na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Na njej so prisotne nagovorili g. Boris Koprivnikar, podpredsednik Vlade RS, dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, dr. Bojan Orel, dekan Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, dr. Guangming Tan, profesor z Inštituta za računalniške tehnologije Kitajske akademije znanosti, ga. Ying Guo, podpredsednica podjetja Sugon in g. Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur.

 

Slovenci med prvimi v razvoju umetne inteligence

Kot je razložil dr. Bojan Orel, smo Slovenci v svetovnem merilu orali ledino na področju razvoja umetne inteligence na čelu s prof. Ivanom Bratkom in vrsto strokovnjakov, ki so se pod njegovim okriljem specializirali za različna področja umetne inteligence, strojnega učenja in rudarjenja podatkov. Eden od njih je prof. Blaž Zupan, vodja Laboratorija za bioinformatiko, kjer so razvili Orange, vrhunski programski sistem za podatkovno rudarjenje, ki bo v okiru sklenjenega sodelovanja dodatno podprt s podatkovno analitiko superračunalniške moči, ki jo bo skupni laboratorij imel na razpolago.

 

Boris Koprivnikar je poudaril: “Želeti si moramo čim več tovrstnih sodelovanj, saj omogočajo slovenskim institucijam, da ohranijo pomembno vlogo Slovenije pri razvoju tega področja.”

 

Ena glavnih aktivnosti sodelovanja bo razvoj novih metod in programskega sistema za odkrivanje vzorcev (ang. data mining) v velikih količinah biomedicinskih podatkov in klimatskih podatkov iz računalniških simulacij. Izsledki teh raziskav bodo namenjeni reševanju konkretnih problemov, s katerimi se danes soočajo znanost, industrija ter sodobna družba.

 

Evropski center za superračunalniškega prvaka v Sloveniji

Podjetje Sugon, ki je največji proizvajalec superračunalnikov v Aziji, je bilo leta 1996 ustanovljeno s strani Inštituta za računalniško tehnologijo Kitajske akademije znanosti. Dr. Guangming Tan, profesor s tega inštituta, pravi: »Skupni laboratorij v Ljubljani vidimo kot odskočno desko za skupno raziskovanje, projekte, publikacije, izobraževanje in skupno prijavljanje patentov. Upam, da bo uspešen in bo stkal trajno vez sodelovanja med Kitajsko in Evropo ter še posebej okrepil sodelovanje s Slovenijo.«

 

S vzpostavitvijo sodelovanja je poleg ustanovitve skupnega laboratorija slovensko podjetje Arctur postalo evropski center za Sugon, iz katerega bodo koordinirane vse aktivnosti za Evropo. “Poleg prodaje seveda uvajamo tudi izobraževalne programe in demonstracijski center ter načrtujemo skupne raziskovalne projekte na poti do naslednje generacije superračunalnikov, tako imenovane računalnike Exascale,” je sodelovanje z Arcturjem opisala ga. Ying Guo, podpredsednica podjetja Sugon.

 

Danes ima najzmogljivejši računalnik na svetu moč okoli 100 PetaFlopsov, deseti najmočnejši pa že desetkrat manj. Exascale izhaja iz predpone exa, ki pomeni deset na osemnajsto potenco, kar je tisočkrat več kot peta (deset na petnajsto potenco). Razvoj računalnikov Exascale prinaša mnoge težave, tako na področju porabe električne energije kot tudi pri obvladovanju tako velikega števila procesorjev. Sugon je na dobri poti, da postane vodilni pri razvoju superračunalnikov Exascale. Razvoja so se lotili odločno, s podporo odličnih znanstvenih ustanov in z zajetnim proračunom, ki prekaša celotne evropske načrte na tem področju.

 

Slovenija kot testni poligon za turizem 4.0

Računalnika tehnologija ne sme biti sama sebi namen. Pomembno je, čemu bo služila. Prav tu se obeta, da bi Slovenci lahko prevzeli pomembno vlogo, poleg že omenjene podatkovne analitike tudi na področju turizma. Arctur je s Fakulteto za računalništvo in informatiko in drugimi slovenskimi partnerji že razvil novo paradigmo Turizem 4.0, ki na področje turizma uvaja tehnološke in poslovne modele iz že uveljavljene Industrije 4.0. “Koncept je v zelo kratkem času postal “buzzword” v tako imenovanem pametnem turizmu in po predstavitvah na več koncih sveta se nadejamo, da bo ravno Slovenija postala testni poligon za prve pilotske projekte, ki bodo za podporo turizma vključevali internet stvari, obdelavo velikih zbirk podatkov, tehnologijo blockchain, umetno inteligenco, navidezno in obogateno resničnost ter seveda superračunalniško infrastrukturo,” je povedal g. Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur.