• Postal bom …
Novice

Podjetje NIL je v več kot dveh desetletjih obstoja postalo priznan in spoštovan poslovni partner, kar potrjujejo predvsem številne uspešne implementacije komunikacijsko-informacijskih rešitev v najzahtevnejših poslovnih in organizacijskih okoljih.


NIL neprestano izboljšuje in nadgrajuje znanje ter kompetence. To dokazujejo tudi številne certifikacije in dolgoletna partnerstva z nekaterimi najvidnejšimi proizvajalci v panogi: Cisco, RSA, VMware, Microsoft, IBM, F5, VCE, EMC, Veeam, MobileIron in Palo Alto Networks.

 

Z Nejcem Potrebuješem, diplomantom Fakultete za računalništvo in informatiko UL, smo se pogovarjali o študiju in njegovi karierni poti.

 

1. Dokončal si univerzitetni študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Zakaj si se odločil ravno za ta študij?

Za ta študij sem se odločil, ker sem se že od nekdaj imel veselje ukvarjati z računalniki. V srednji šoli (obiskoval sem splošno gimnazijo v Ljubljani, na Viču) smo imeli predmet Informatika, kjer sem se prvič spoznal z računalniškima jezikoma  HTML in JavaScript. Stvari so mi bile zanimive, zato sem že kmalu v srednji šoli vedel, na kateri fakulteti bom nadaljeval s študijem.

 

2. Kakšno vizijo si imel ob začetku študija? Kaj si želel početi po študiju? Ali si že imel izoblikovano karierno pot?

Na začetku študija še nisem imel izoblikovane karierne poti. S študijem sem predvsem želel pridobiti znanje na čim več področjih računalništva, kasneje pa se odločiti za področje, ki bi mi bilo najbolj zanimivo.

 

3. Kaj ti je dal študij na FRI in v čem vidiš njegovo dodano vrednost?

Študij na FRI mi je dal vpogled v različna področja računalništva (programiranje, omrežja, umetna inteligenca, …). Dodano vrednost študija na FRI vidim predvsem v širini znanj/področij, ki ga FRI nudi. Za vsako področje na FRI obstaja strokovnjak, ki ima poleg teoretičnega znanja veliko izkušenj tudi na realnih projektih, kar je seveda velika prednost za študente.

 

4. Kakšna je bila tvoja karierna pot po koncu študija? Kako te je pot zanesla v podjetje NIL?

V zadnjem letniku študija na FRI sem se na NIL-u prijavil na tečaj CCNA, ki ga NIL vsako leto organizira za študente. Izmed vseh prijavljenih nas je bilo izbranih 16, ki smo se tečaja udeležili. Po tečaju pa nas je nekaj študentov izkazalo zanimanje za delo na NIL-u in tako sem čez par mesecev imel nekaj razgovorov in čez eno leto sem se NIL-u pridružil kot študent. Pričel sem delati v skupini NIL Monitor, ki skrbi za spremljanje strankinih omrežij in obveščanje strank glede anomalij v njihovih omrežjih. Ker sem se tekom študija spoznal s programiranjem, sem se kmalu tudi vključil v skupino, ki skrbi za razvoj orodja, ki ga uporabljamo v skupini NIL Monitor. Po dveh letih v skupini NIL Monitor pa sem pričel sodelovati tudi na drugih področjih, s katerimi se ukvarja NIL.

 

5. Kakšna je tvoja vloga v podjetju, kaj počneš? Lahko opišeš tipični delovni dan?

Po dokončanem študiju sem na NIL-u dobil redno zaposlitev. Pridružil sem se oddelku za razvoj programske opreme, kjer smo se ukvarjali z razvojem produkta za NIL-ovo oblačno storitev Flip IT in  z razvojem produkta za NIL-ovo storitev NIL Monitor. Vzporedno sem pridobival znanje tudi na področju avdio/video tehnologij, ter pomagal tudi pri razvoju tečajev na NIL-ovi t.i. Remote Lab infrastrukturi.

Tipični delovni dan na NIL-u definitivno ni monoton. Trenutno se ukvarjam s sledečim:

  • izvajanje tečajev po celem svetu,
  • izvajanje podpore na področju avdio/video tehnologij,
  • avtomatizacija omrežnih nalog.

Lahko rečem, da tipičnega delovnega dneva na NIL-u ni. Ko so na vrsti predavanja, na začetku tedna odideš na letališče, odletiš na drug konec sveta, odpredavaš tečaj in konec tedna si zopet doma. Podpora strankam na področju avdio/video tehnologij zahteva tudi nekaj terenskega dela, avtomatizacija omrežnih nalog pa mi trenutno predstavlja največji izziv.

 

6. Kje pri tvojem sedanjem delu ti znanja in izkušnje s FRI najbolj koristijo?

Ko sem pričel sodelovati z NIL-om mi je najbolj koristilo znanje o omrežjih in pa poznavanje programiranja. Seveda pa mi je koristila celotna širina znanj, ki sem ga pridobil na FRI.

 

7. Kaj bi svetoval dijakom, ki se vpisujejo na fakulteto?

Dijakom svetujem, naj študij vzamejo resno, se stvari ne učijo »na pamet«, ampak jih poskušajo razumeti. Pridobljeno znanje naj uporabijo na čim več praktičnih primerih, saj bodo le tako razumeli kaj delajo in študij bo veliko lažji.

 

Na kariernem kotičku na informativnem dnevu bo predstavnik podjetja NIL povedal nekaj več o možnostih zaposlitve v njihovem podjetju in kariernih možnostih. Dogodek bo v petek, 10. februarja 2017, ob 11.00 in 15.30 uri in v soboto, 11. februarja 2017, ob 10.00 uri. Vabljeni