• Postal bom …
Novice

Podjetje Gorenje d. d. je eno izmed vodilnih evropskih proizvajalcev izdelkov za dom s 66-letno tradicijo. V svetu inovacij, ki temeljijo na dizajnu, so si ustvarili status izzivalca in trendsetterja, ki ga potrjujejo s številnimi prestižnimi oblikovalskimi nagradami za njihove izdelke ter jih nadgrajujejo z odmevnimi sodelovanji s priznanimi svetovnimi oblikovalci: Pininfarina, Karim Rashid, Ora ïto, Philipp Starck.


Njihovi tehnološko dovršeni, inovativni, energetsko učinkoviti in vrhunsko oblikovani aparati za dom uporabnikom v 90 državah sveta ponujajo preprosto, intuitivno uporabniško izkušnjo.

Z Matejem Zormanom, diplomantom Fakultete za računalništvo in informatiko UL, smo se pogovarjali o študiju in njegovi karierni poti.

 

1. Dokončal si študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL. Zakaj si se odločil ravno za ta študij?

Zanimanje za tehniko me je spremljalo že od začetkov osnovne šole, predvsem pojav računalnikov za širšo uporabo v zgodnjih devetdesetih mi je nekako začrtalo to pot. Takrat smo vsi, ki smo doma imeli računalnike, imeli vizije, da bomo programirali – predvsem igrice. Vpis v srednjo računalniško šolo je moje zanimanje še poglobil, takrat se je tudi pričelo bolj resno programiranje.

 

2. Kakšno vizijo si imel ob začetku študija? Kaj si želel početi po študiju? Ali si že imel izoblikovano karierno pot?

Na začetku študija karierne poti še nisem imel začrtane. Razmišljanje o tem se je pričelo šele v višjih letnikih. Sprva sem svojo prihodnost videl v delu s strežniki, administracijo omrežij, delo z Microsoft produkti. V tretjem letniku, kjer smo se odločali med smermi nadaljnjega študija sem pričel bolj razmišljati o računalniški arhitekturi, programiranju na nižjem nivoju, zato sem se za nadaljevanje študija odločil za smer logika in sistemi, za kar še vedno trdim, da je bila zame prava odločitev.

 

3. Kaj ti je dal študij na FRI in v čem vidiš njegovo dodano vrednost?

Študij mi je dal ogromno temeljnega znanja s področja programiranja, arhitekture, matematike, logičnega razmišljanja, ki jih pri svoji zaposlitvi s pridom izkoriščam.

 

4. Kakšna je bila tvoja karierna pot po koncu študija? Kako te je pot zanesla v podjetje Gorenje d. d.?

Po končanem študiju sem se zaposlil v Gorenju d. d. v takratnem oddelku Inteligentni dom, kjer sem kot razvojni inženir razvijal vgrajeno programsko opremo za aparate bele tehnike.

 

5. Kakšna je tvoja vloga v podjetju, kaj počneš? Lahko opišeš tipični delovni dan?

Trenutno kot vodilni razvojni inženir v oddelku Razvoj elektronike skrbim za razvoj programske opreme za skupino kuhalnih aparatov. Naša skupina poleg regulacije za pečice razvija tudi SW za indukcijske kuhalne plošče, nape,  predvsem pa uporabniške vmesnike, ki temeljijo tako na LED, matričnih kot tudi na barvnih TFT zaslonih. Predvsem razvoj kompleksnih TFT vmesnikov je trenutni trend v beli tehniki.

Tipičen delovni dan v podjetju se prične z rednimi sestanki, kjer skupaj z ožjimi sodelavci pregledamo trenutno stanje, naredimo plan za nadaljnje delo, predebatiramo probleme … Ker smo v oddelku tesno povezani s proizvodnjo, so terminski plani tu zelo pomembni. Oddaja SW, ki po terminskem planu zamuja, lahko za seboj pusti velike posledice na planiranju proizvodnje, razporejanju delavcev v proizvodnji in tudi na stroških, ki pri tem nastanejo.

Dan se nadaljuje z nadaljevanjem izdelave SW za trenutne projekte, sestanki, delavnicami …

Velikokrat redno delo prekine najdena napaka v programski opremi aparata, ki se že proizvaja. Takrat se je potrebno hitro odzvati in narediti popravek na SW.

 

6. Kje pri tvojem sedanjem delu ti znanja in izkušnje s FRI najbolj koristijo?

Glede na smer, ki sem jo končal – logika in sistemi – oddelek, kjer sem zaposlen nudi prave izzive, tu smo namreč direktno vpeti v izdelavo same elektronike, kot tudi v izdelavo vgrajene programske opreme zanje.

FRI mi je pri tem podal široka znanja matematike, logike, kot tudi poznavanja same arhitekture mikroprocesorjev.

 

7. Kaj bi svetoval dijakom, ki se vpisujejo na fakulteto?

Moj nasvet je, da si kot študenti naberejo čim več znanja na različnih področjih računalništva, kajti to jim bo kasneje pri iskanju zaposlitve odprlo veliko različnih zaposlitvenih opcij tako doma kot tudi v tujini. Računalništvo je panoga, kjer se stvari rapidno spreminjajo, prihajajo nove tehnologije, pristopi, zato je potrebno nenehno spremljati trende in se učiti novih tehnologij.