• Razišči podatke o pandemiji COVID-19 s programom Orange
Novice

Koliko je obolelih, ozdravelih in mrtvih? Spremljanje pandemije nove koronavirusne bolezni in odločitve o ukrepih za zamejevanje širjenja v veliki meri zaznamujejo statistične analize podatkov. Toda, ali imajo ti podatki bolj statistično ali tudi praktično vrednost? Kdor bi želel obsežne podatke analizirati tudi sam, to lahko naredi z uporabo programa za podatkovno rudarjenje Orange, ki so ga razvili na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.


V statistikah se pogosto primerjajo države, zlasti ko gre za relativne podatke glede na število prebivalcev. To je zelo pomembno pri ocenjevanju dejanske uspešnosti ukrepov. Če verjamete ali ne podatkom, ki jih posredujejo uradne institucije, mediji ali spletni vsevedneži, lahko o uspešnosti Slovenije s pomočjo programa Orange in z osnovnim znanjem Excela in Pythona ugotovite tudi sami.

 

Prof. dr. Janez Demšar s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je pripravil prvi del navodil za podatkovno rudarjenje podatkov pandemije COVID-19, ki vas bodo po korakih pripeljal do rezultatov.

 

Programski paket Orange že več 20 let nastaja v Laboratoriju za bioinformatiko in s kar 20.000 mesečnimi prenosi spada med najbolj priljubljena orodja za podatkovno rudarjenje na svetu. Je izjemno enostaven za uporabo, saj uporabnikom omogoča interaktivno upodobitev rudarjenih podatkov s pomočjo intuitivnega vizualnega programiranja v preglednem uporabniškem vmesniku. Več na spletni strani https://orange.biolab.si.