• Robota s FRI na razstavi Robot.si
Napovedi

V Tehniškem muzeju Slovenije bo v petek, 18. septembra 2020, otvoritev razstave Robot.si, na kateri bo na ogled edinstvena zbirka s področja industrijske robotike. Razstavo bo spremljal obsežen program, ki so ga v muzeju pripravili v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Otvoritve se bosta udeležila tudi predsednik države Borut Pahor in državna sekretarka z Ministrstva za kulturo RS dr. Ignacija Fridl Jarc.


Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani bo razstavila dva delujoča robota, ki sta nastala v Laboratoriju za umetne vizualne spoznavne sisteme. Obiskovalci razstave se bodo lahko pomerili z robotsko roko v igri tri v vrsto in spoznali s slovensko govorečim robotom, ki je nastal v sodelovanju z Laboratorijem za podatkovne tehnologije. Njegova naloga je, da sledi človeškemu obrazu in pove, ali obiskovalec razstave nosi zaščitno masko.

 

 

 

Razstava obeležuje pomembni obletnici, ki sta povezani z robotiko. Letos mineva 100 let od prve uporabe besede robot in rojstva Isaaca Asimova, pisca znanstveno fantastičnih romanov. V svojem delu Jaz, robot je uveljavil Načelo o treh zakonih robotike. Pred 40-imi leti so v Sloveniji v proizvodnjo vključili prvega industrijskega robota.