• AXLE - Advanced Analytics for Extremely Large European Databases
Naročnik: Evropska komisija ( AXLE )
Tip projekta: Evropski projekti
Trajanje projekta: 2012 - 2015
  • Opis

Osnovni cilj projekta AXLE je povečati hitrost in izboljšati kvaliteto dela z velikimi podatkovnimi bazami. Projekt združuje raznolike partnerje, ki pokrivajo področje razvoja strojne opreme, podatkovnih baz in orodij za podakovno analitiko.

Podatkovne baze iz resničnega sveta imajo veliko nerodnih lastnosti. Malo podjetje z majhno zbirko podatkov postane uspešno, zbirka pa ogromna; ali bo uspevalo še naprej je v precejšnji meri odvisno od tega, ali je bila zbirka v začetku zasnovana tako, da lahko narašča brez težav. Ogromne zbirke podatkov prinesejo tudi skrbi, povezane s kvaliteto podatkov, zasebnostjo, varnostjo in nadzorom dostopa.

Projekt se ukvarja z raziskovanjem ogromnih podatkovnih baz, pri čemer nas zanimajo problemi:

skalabilnosti,

varnosti, zasebnosti in nadzora dostopa,

podatkovna analitika,

napredne strojne in programske arhitekture.

Rešitve bodo praktično preskusili industrijski partnerji v konzorciju, ki imajo dostop do ogromnih podatkovnih zbirk medicinskih podatkov. Razviti pristopi in orodja bodo preskušeni tudi na standardnih industrijskih testih in drugih zbirkah podatkov.

Rezultati projekta bodo na voljo v obliki odprte kode, z licencami primernimi za komercialno rabo. Vključeni bodo tudi v standardne distribucije paketov PostgreSQL in Orange.