Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) v četrtek, 7. septembra 2017, organiziramo Dan računalništva za osnovnošolce druge in tretje triade. Število mest je omejeno, zato svetujemo hitro prijavo skupin.

 

Računalniki so za današnje otroke nekaj najbolj vsakdanjega, pri čemer jih poznajo predvsem kot vir zabave in vsestransko uporabno igračo. A računalniki so veliko več kot to – in še vedno ostanejo zabavni. Obiščite nas in spoznajte še ustvarjalno plat računalništva!

 

Program obiska

V program obiska Dneva računalništva je vključena udeležba na dveh praktičnih 30-minutnih delavnicah, voden ogled fakultete in obisk raziskovalnih laboratorijev ter ogled in preizkus demonstracijskih projektov.

 

Celoten obisk bo trajal približno dve uri in pol, skupine pa se lahko prijavijo na dva termina:

 • 1. termin: 8.30
 • 2. termin: 12.00

 

Praktične delavnice*:

 • Bitologija – Biti so osnovne in najmanjše enote informacij v računalništvu. Spoznajte, kako delujejo, tako da postanete »biti« tudi vi.
 • Risanje po navodilih – Računalniški programi so predvsem (zelo dolga) navodila. Ob preprosti nalogi - opisati sliko drugim, ki jo morajo po tem opisu sami narisati – boste spoznali, zakaj se programer včasih zmoti in program ne deluje pravilno.
 • Piskajoče banane - Lahko na računalnik namesto tipkovnice priključimo banane? Z malo elektronike, malo programiranja in veliko idej lahko banane tudi zapojejo.
 • Lego roboti – Lego roboti so idealni za prve korake v programiranju. Udeleženci se bodo naučili ukazov, ki jih bo njihov robot »ubogal«.
 • Robotska roka – Udeleženci bodo s pomočjo mini računalnika Raspberry Pi upravljali robotsko roko, ki je bila na 3-D tiskalniku natisnjena in sestavljena na fakulteti.
 • Minecraft – Sprehodi se po Ljubljani, zgrajeni kot Minecraft mesto, in jo z nekaj programiranja preoblikuj po svojem okusu.

 

*Na seznamu so predvidene delavnice. Dopuščamo možnost spremembe nabora delavnic, pri čemer bo naše vodilo zagotoviti enako kakovost, zanimivost in primernost delavnice za vse udeležence. Vsaka skupina se udeleži dveh delavnic – vi lahko izrazite želje, končni izbor opravimo organizatorji med delavnicami, ki bodo na voljo.

 

Prijave

Sprejemamo le prijave skupin 20-30 oseb, pri čemer lahko prijavite tudi več skupin/razredov.

 

Cena udeležbe na Dnevu računalništva je 3,5 evra na udeleženca, za spremljevalce/učitelje je udeležba brezplačna.

 

Ob prijavi prosimo, da sporočite:

 • ime šole,
 • starost učencev (razred),
 • okvirno velikost skupine otrok,
 • podatke kontaktne osebe (elektronska pošta, telefon),
 • izbor treh delavnic, ki bi se jih najraje udeležili (glede na prejete prijave in vrstni red prijav bomo skušali ugoditi vsaj eni od želja),
 • želeni termin (8.30 ali 12.00); dodatno označite, ali vas lahko umestimo v drug termin, če bo izbrani že zapolnjen.

 

Prijavite se prek elektronske pošte na sk@fri.uni-lj.si do 20. junija 2017. O sprejemu na delavnice in o terminu vašega obiska vas obvestimo po koncu roka prijav. V primeru prevelikega števila prijav bomo razmislili o dodatnemu dnevu v jesensko-zimskem obdobju, tisti, ki  tokrat morebiti ne boste sprejti, boste imeli naslednjič prednost pri prijavi.

 

Za dodatne informacije pišite na sk@fri.uni-lj.si ali pokličite na 01 479 8260.

 

Namig: Obisk Dneva računalništva na FRI lahko združite z obiskom živalskega vrta, ki je oddaljen le 5 minut hoje.

 

Naj bo začetek šolskega leta za učence tudi letos nekaj posebnega!