Noč raziskovalcev je vseevropski projekt iz programa Horizons 2020, v okviru katerega se v eni noči zvrstijo številni dogodki v več sto evropskih mestih.

 

Namen Noči raziskovalcev je na zabaven način predstaviti poklic in življenje znanstvenika ter omogočiti čim širši javnosti, da doživi znanost skozi obisk raziskovalnih ustanov ali prek srečanja z raziskovalci.

Na osrednjem prizorišču Noči raziskovalcev v Ljubljani v letih 2014 in 2015 sodelovali tudi raziskovalci s Fakultete za računalništvo in informatiko. Na glavnem odru na Novem trgu je leta 2015 doc. dr. Matej Kristan obiskovalcem razložil delovanje računalniškega vida v avtonomnih robotskih sistemih, na stojnici pa so raziskovalci laboratorija za umetne vizualne spoznavne sisteme predstavljali različne aplikacije računalniškega vida, ki so jih sami razvili. Leta 2014 smo v okviru Noči raziskovalcev na fakulteti odprli razstavo "Star Wars: Episode VII", ki je bila rezultat medfakultetnega projekta, v okviru katerega so študenti Univerze v Ljubljani ustvarili lastno vizijo za prihajajoči znanstvenofantastični film