• Blaž Zupan o vnašanju umetne inteligence v izobraževanje
V medijih

Prof. dr. Blaž Zupan, vodja Laboratorija za bioinformatiko na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL je v epizodi Euranet Plus podcasta Radia SI spregovoril o ozaveščanju mladih o varni rabi umetne inteligence in vnašanja njene uporabe v izobraževanje za večje razumevanje.


Čeprav je umetna inteligenca prisotna na vseh področjih in kroji naše življenje, se vsesplošno razumevanje področja umetne inteligence pri nas razvija zelo počasi. Kljub temu pa je mogoče opaziti velik napredek, predvsem na področju analiz slik, videa, besedil in jezikovnih tehnologij, je povedal prof. dr. Blaž Zupan.

Dodal je, da je mlajšim generacijam digitalna tehnologija v primerjavi z drugimi najmanj tuja. Mladi mu, kot profesorju, povedo, da se z umetno inteligenco srečujejo pri uporabi socialnih omrežij in aplikacij za poslušanje ter prepoznavanje glasbe. Po njegovih izkušnjah pa se zavedajo tudi pasti, ki jih v življenja prinaša prisotnost umetne inteligence. Zato je pomembno, da prav mlade dovolj zgodaj seznanjamo glede varne in učinkovite rabe. Prav uporaba umetne inteligence pa bi lahko v naslednjih desetletjih spremenila tudi izobraževanje.

 

Vabljeni k branju in poslušanju:

Radio Slovenija - Vnašanje umetne inteligence v izobraževanje za večje razumevanje (2. 12. 2022)

Radio Slovenia International: Euranet Plus podcast - Vnašanje umetne inteligence v izobraževanje za večje razumevanje (3. 12. 2022)