• Danijel Skočaj prejel priznanje Prometej znanosti
Novice

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija je izr. prof. dr. Danijelu Skočaju podelila priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2020. Prejel ga je za komuniciranje najsodobnejših znanstvenih dognanj splošni in posebnim javnostim ter za prispevek k tvorjenju objektivne javne podobe umetne inteligence v Sloveniji. Čestitamo!


Izredni profesor dr. Danijel Skočaj je izjemen pedagog, raziskovalec in vodja Laboratorija za umetne vizualne spoznavne sisteme na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL. Deluje na enem od trenutno najaktualnejših področij računalništva, področju umetne inteligence, kjer se ukvarja z računalniškim vidom in strojnim učenjem z uporabo globokih nevronskih mrež ter s spoznavno robotiko. Ob zavzetem raziskovalnem in pedagoškem delu z enim očesom vedno gleda, kako in kje bi nova dognanja lahko predstavil širši javnosti in prispeval k bolj objektivni in argumentirani razpravi o zmožnostih in učinkih novih tehnologij.

 

Grajenje objektivne podobe umetne inteligence

Hiter napredek tehnologij na tem področju v zadnjih letih v javnosti zbuja tako navdušenje kot tudi strahove. Danijel Skočaj s svojimi nastopi v javnosti in pripravo nazornih gradiv ter predstavitvenih projektov učinkovito, poljudno oz. posebnim javnostim prilagojeno predstavlja principe umetne inteligence, globokega učenja, računalniškega vida ter robotike ter s prikazom praktičnih primerov rabe teh tehnologij razkriva tančico skrivnosti, ki jih obdaja.

 

V preteklih letih je najširši javnosti predstavil področje skozi več medijskih nastopov (oddaje Akcent, Moje mnenje, Siol), pripravil je brezplačni webinar o globokem učenju v računalniškem vidu, kot panelist je sodeloval v različnih razpravah o možnostih umetne inteligence, življenju z umetno inteligenco ter o etičnih in pravnih vidikih novih tehnologij, na konferenci GoDigital pa je gospodarstvenikom predstavil možnosti novih tehnologij in povezovanja z znanostjo. Na fakulteti vodi tudi iniciativo za slovenjenje izrazoslovja s področja umetne inteligence.

 

Predajanje veselja za znanost novim generacijam mladih

Ob tem se Danijel Skočaj dobro zaveda, da je navdušenje za znanost treba predajati že otrokom,, zato redno in aktivno sodeluje pri promociji računalništva med mladimi. Na Poletni šoli FRI je s sodelavci med leti 2017 in 2019 izpeljal že tri enotedenske delavnice Robotomanija, na katerih je preko 60 otrok spoznalo principe robotike in delalo z robotsko roko, ki so jo razvili in izdelali v njegovem raziskovalnem laboratoriju prav za namene poučevanja. V laboratoriju redno gosti skupine učencev in dijakov, ki obiščejo Fakulteto za računalništvo in informatiko ter s prikazom zanimivih projektov spodbuja njihovo raziskovalno žilico. V letu 2020 se je povezal s Tehniškim muzejem Slovenije in za razstavo Robot.si (18. 9. 2020-30. 5. 2021) o začetkih slovenske industrijske robotike s sodelavci pripravil dva delujoča robota, ki z interaktivnimi projekti nagovarjata obiskovalce razstave.

 

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko smo zato izjemno veseli in ponosni, da je prispevek izr. prof. dr. Danijela Skočaja pri komuniciranju znanosti prepoznala tudi ustanova Slovenska znanstvena fundacija in mu je podelila priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2020.