• Davor Sluga na seminarju na Kitajskem
Novice

Asistent dr. Davor Sluga je avgusta preživel 23 dni na Kitajskem, kjer se je v okviru Iniciative svilnate poti (Belt and Road Initiative - BRI) udeležil seminarja na temo računalništva v oblaku, velikih podatkov in umetne inteligence.


Obisk Kitajske je, tako kot vzpostavitev slovensko-kitajskega laboratorija za superračunalništvo, plod sodelovanja Kitajske akademije znanosti in umetnosti ter FRI. Organizacijo dogodka v okviru iniciative BRI, ki predstavlja kitajsko iniciativo širjenja trga v države v razvoju, je prevzela Kitajska ambasada, ki je tudi uredila celotno potovanje udeležencem iz Slovenije. Poleg dr. Sluge iz Laboratorija za adaptivne sisteme in paralelno procesiranje UL FRI, ki je predstavljal našo fakulteto,  sta se seminarja iz Slovenije udeležila še dva člana skupine Arctur.

Seminar, na katerega je sicer prišlo 83 udeležencev z vsega sveta, je bil predvsem diplomatsko usmerjen in je udeležencem ponudil vpogled v kitajsko kulturo ter predstavitev računalništva v oblaku in dela z velikimi podatki na Kitajskem. Predstavila so se kitajska podjetja, njihov razvoj in sam način dela v državi, kjer je večina velikih podjetij v državni lasti. Pokazalo se je, da njihova podjetja delujejo na povsem drugačen način kot slovenska in upravljajo z neprimerljivo večjim kapitalom. Tukaj gre za podjetja s sto tisočimi uslužbenci in pisarnami, razporejenimi po celotni državi.

Največ pozornosti so namenili kitajskemu podjetju Inspur iz mesta Jinan, ki predstavlja vodilno podjetje na področju računalništva v oblaku. Inspur je ponudnik velikih podatkovnih storitev s štirimi velikimi industrijskimi skupinami, ki zagotavljajo celovite rešitve v oblaku. Podjetje pomaga strankam pri izgradnji vodilnih platform, ki jih podpira infrastruktura za računalništvo v oblaku in temelji na informacijskih programih za vlade, podjetja in industrije, ki jih prenaša v več kot 113 držav in pokrajin po vsem svetu.

Udeleženci so obiskali tudi pametno mesto Weihai, kjer se nahaja servisni center pod pokroviteljstvom iniciative BRI. Mesto je zanimivo predvsem zato, ker ima za cilj postati informatizirano, na cesti pa je videti veliko število električnih avtomobilov.

Seminar na Kitajskem je bil zanimiva izkušnja, novi stiki z azijskimi in afriškimi državami pa bodo v prihodnosti morda vodili v nova raziskovalna sodelovanja.