• Dnevnikov intervju z Matevžem Peskom
V medijih

Ko se odločamo za nakup rabljenega avtomobila, je dobro, da se iz zanesljivih virov pozanimamo o zgodovini vozila, ali držijo podatki o prevoženih kilometrih in ali je bilo vozilo res tako dobro vzdrževano kot v oglasu navaja prodajalec. Avtolog je v dobrem letu svojega delovanja postal nepogrešljiv spletni vir iz javno dostopnih podatkov o tehničnih pregledih in evidenc motornih vozil. Pri razvoju Avtologa je sodeloval tudi doc. dr. Matevž Pesek, član Laboratorija za računalniško grafiko in multimedije na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL.


Stanje na slovenskem trgu rabljenih vozil je po mnenju doc. dr. Matevža Peska skrb vzbujajoče. Prek uporabe Avtologa se je med drugim pokazalo, da ljudje odkupujejo poškodovana vozila, ki jih nato popravijo in prodajo kot nerazbita. "Poznamo zgodbe, ko pooblaščene avtohiše, ki so neki avto servisirale, vozilo vzamejo kot staro za novo pri menjavi, ta avto s prevrtenimi kilometri pa prodajo naprej," še pove in izpostavi gospodarsko škodo, ki jo povzroča trg rabljenih vozil s ponarejenimi podatki o prevoženih kilometrih. "Zneski so dejansko v velikostnem razredu sive ekonomije, se pravi utaje davkov. Škoda na eno prevrteno vozilo je nekaj tisoč evrov, zneski pa samo v Sloveniji dosegajo milijarde," še pove v intervjuju za Dnevnik.

Izpostavi tudi izjemno naklonjenost slovenskih kupcev do blagovnih znamk in opozori, da so primeri vozil s prevrtenimi kilometri najpogostejši prav pri t. i. nemški sveti trojici. Pravi, da "vlada občutek, da imajo ljudje, ki vozijo avte za 15.000 evrov, več denarja kot tisti, ki vozijo vozila prestižne znamke za 50.000 ali 100.000 evrov. Vse o lastniku na primer povedo že pnevmatike na avtu, ki so dostikrat izrabljene in nižjega kakovostnega razreda. Posledica so nesreče. Pomembno nam je, kako so stvari videti, kar je pri nakupu vozila velik problem. Drugim želimo pokazati, da imamo nekaj več."

Želite tudi vi preveriti podatke vozila?
Obiščite spletno stran Avtolog in v iskalnik vnesite VIN številko vozila. Avtolog vam bo prikazal javno dostopne podatke o iskanem vozilu, zbrane iz državnega portala OPSI. Pregleden in brezplačen dostop do podatkov, ki jih zbira država, so naša pravica, zato je storitev Avtolog brezplačna.


Vabljeni k branju: