• E-učbenik za boljšo računalniško pismenosti mladih
Novice

V Založbi Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (Založba FRI) so izdali brezplačni e-učbenik z naslovom Slikovno programiranje, ki je namenjen učenju osnov računalništva in informatike za osnovnošolce, srednješolce in učitelje.


Mnogi učitelji nimajo dovolj poglobljenega znanja, da bi o računalništvu in informatiki lahko samozavestno predavali, poleg tega pa bi jim vse priprave predstavljale dodatno delo, zato je osnovni namen z brezplačnim e-učbenikom učiteljem olajšati priprave in jih spodbuditi k poučevanju računalništva in informatike.

E-učbenik je napisan za začeten način učenja programiranja v programskem jeziku Blockly, kjer je postopek uporabe relativno preprost in minimaliziran. Interaktivno okolje omogoča tudi prikaz kode v tekstovnem programskem jeziku Python, kar omogoča neposredno primerjavo v slikovnem programskem jeziku. Učbenik najprej ponudi razlago osnovnih konceptov programiranja in bralce spodbuja, da jih takoj preizkusijo v interaktivnem tolmaču, ki je vgrajen v sam učbenik. V nadaljevanju avtorji bralca sistematično vodijo do izdelave samostojnih programov in spotoma učijo pogojnih stavkov, zank, tabel, funkcij in nizov.

 

Nazadovanje slovenskih otrok

Ideja za učbenik je nastala zaradi nepoznavanja osnov računalništva in informatike med osnovnošolci in srednješolci. V osnovnih šolah namreč skorajda ni predmeta iz računalništva in informatike, obstaja le kot izbirni predmet. V sklopu predmeta Slovenščina bi se učenci morali naučiti osnov urejevalnikov besedil in preglednic, kot so Microsoft Word, Excel in Power Point, vendar učenci v gimnazijo velikokrat pridejo brez tega predznanja. »Zato se morajo učenci njihove uporabe učiti v gimnazijah, namesto da bi se takrat učili programiranja,« je bil do šolskega sistema kritičen eden od avtorjev e-učbenika dr. Andrej Brodnik. Trdi, da se v gimnazijah učitelji ne bi smeli ukvarjati s pismenostjo, temveč z računalništvom in informatiko kot znanostjo.

Če smo bili v 90-ih letih v Sloveniji vodilni na področju računalništva in informatike, pa smo do danes tako nazadovali, da je večina slovenskih otrok računalniško nepismenih. To je zelo slabo za njihovo prihodnost, ki se bo stalno prepletala s tehnologijo in njenim napredkom.

 

V tujini bolje poskrbljeno za računalniško pismenost

Zanimivo je, da je v naših sosednjih državah popolnoma drugačna zgodba. V Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem z računalništvom pričnejo že v 5. in 6. razredu osnovne šole, enako pa je tudi v Srbiji in od letošnjega leta tudi na Poljskem. Vse to so države, ki so prepoznale potrebo računalniške pismenosti in so celotne šolske programe preuredile v roku enega leta. »V Sloveniji pa se trudimo ter vse ugotovitve in dejstva dokazujemo na ministrstvu, vendar nimajo posluha. Medtem nas industrija gleda z obupom v očeh, ker toliko zamujamo,« je povedal dr. Andrej Brodnik. Gregor Anželj, ki na Gimnaziji Bežigrad v okviru programa mednarodne mature poučuje predmet Computer Science dodaja: »Računalništvo bi v šolah moralo biti postavljeno ob boke enakovredno biologiji, kemiji in fiziki, torej naravoslovju, kamor tudi spada. To se trenutno prakticira le pri mednarodni maturi, zato bodo ti otroci privilegirani v primerjavi s preostalimi

E-učbenik je napisalo več avtorjev: dr. Andrej Brodnik in as. dr. Luka Fürst s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, viš. pred. mag. Matija Lokar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, dr. Janez Brank z Instituta Jožef Stefan in Gregor Anželj, profesor z Gimnazije Bežigrad.

 

Učbenik je prosto dostopen na povezavi: