• Ne zaupam programerjem, ki ne pijejo kave!
Objave

Izjemni dosežki so vedno plod usklajenega dela ekipe sodelavcev. Visoko motivirana ekipa zaposlenih je skupna točka vsem zgodbam uspešnih podjetij. Tudi vsi uspehi podjetja RESULT d.o.o. tako temeljijo na strokovnem znanju in učinkoviti izvedbi njihove ekipe. Roka ima pet prstov, a šele stisnjeni tvorijo pest, pravi japonski pregovor. Zato v podjetju delajo skupaj.


Valneja Stojčič, sveže diplomirana FRI-jevka (računalništvo in informatika), je članica ekipe razvijalcev v podjetju že dve leti in je skupaj s kolegi zaslužna za razvoj in implementacijo zalednega sistema za izračunavanje nakupnih cen pri nemškem naročniku.

Spoznajte njeno pot od nadobudne, zvedave študentke do članice razvojne ekipe na mednarodnih projektih v podjetju RESULT d.o.o.

 

Valneja, kako se je začela tvoja poklicna pot? Kako si našla svoj izziv?

V 3. letniku sem si močno želela začeti s »pravim« delom, na realnih projektih. Hotela sem preizkusiti, koliko zares šteje vsa teorija in praksa, ki sem je bila deležna v okviru študija do tedaj. Imela sem srečo, da je moja dobra kolegica takrat že delala v RESULT-u in njen opis dela mi je bil všeč, zato sem prosila za priporočilo. En zanimiv razgovor kasneje so me povabili na poskusno delo in tako se je začelo. Pomembno mi je bilo, da se je kolegica kot dekle v razvijalski ekipi odlično počutila, in seveda to, da v kolektivu ne bi bila edino dekle. No, na koncu se je izkazalo, da nas je več kot deset.

 

Zakaj se ti to zdi pomembno? V čem misliš, da imate punce pri razvijalskem delu prednost? Vam je težje/lažje kot fantom ali ni razlik?

Zdi se mi nujno, da so v ekipi tako punce kot fantje. To je tako rekoč edino zdravo. Mislim, da imamo punce prednost zaradi boljših komunikacijskih sposobnosti oz. večje pripravljenosti na razreševanje problemov. Prav tako smo morda malce boljše v komunikaciji s končnimi uporabniki in naročniki, kar je v današnjem svetu vse bolj pomembno. Fantje morda prehitro mislijo, da je vse vsem jasno ali pa se zaplezajo v tehnične podrobnosti. Osebno se mi zdi zelo pomembno, da znam povezati ekipo in vzdrževati dobro vzdušje ter vzpodbujam, da si člani ekipe med seboj pomagamo. Bi pa rekla, da je puncam morda malce težje začeti, saj nekako še kar velja stereotip, da o tehnologiji vemo manj od fantov. No, morda je tako bilo na začetku faksa, kamor sem prišla kot nepopisan list, kar pa je bilo po mojem mnenju celo boljše.

 

Kako pa te je študij (FRI) pripravil za delo v razvojnem podjetju?

Dobro. Resda sem na začetku ugotavljala, da imam veliko teoretičnega znanja, ki pa ga (takrat) nisem znala povezati z delom oz. nisem razumela, kako ga uporabiti v praksi. Se pa danes dejansko velikokrat spomnim na neko tematiko s faksa, ki takrat ni imela smisla. Zdaj ga ima. Faks je bil odlična podlaga tudi za pridobitev delovnih navad, upoštevanja rokov (ki so včasih kar »hudi«) ipd. Bi pa izpostavila tudi razne dogodke na faksu, sejme podjetij, tekmovanja in podobno, kjer se zanimiva podjetja predstavijo in študenti dobijo informacije o tem kako bi/bo izgledalo njihovo delo. To je bilo super.

 

Kako primerjaš svoje znanje pred začetkom dela na RESULT-u in kako si napredovala v teh dveh letih?

Začela sem brez delovnih izkušenj, a z veliko željo po učenju. Teoretično znanje ni bilo težava, a spraviti ga v prakso je seveda izziv. S podporo in pomočjo sodelavcev sem hitro ugotovila, kako lahko to znanje odlično uporabim. Je pa treba biti proaktiven. Imela sem srečo, da so kolegi opazili mojo željo po učenju, mi z veseljem razložili stvari in mi stali ob strani.

 

Kako pa sicer poteka tvoj »dan razvijalke«?

Ko pridem v službo najprej prižgem računalnik, a ker je kava nujna spremljevalka mojega dela, si privoščim skodelico oziroma dve, preden položim dlani na tipkovnico. Sicer pa začnemo z dnevnim sestankom in pregledom odprtih nalog. Potem programiram, vmes spijem kak čaj, grem z ekipo na malico in za sprostitev fante »namaham« v namiznem nogometu. Zelo pomembno mi je, da je vzdušje kljub zahtevnosti projektov sproščeno; da znamo povedati dobre in slabe šale ter da smo »dog friendly« podjetje. Veste, kako fajn se je malo poigrat s psom od sodelavke?

 

Torej ti je delo všeč. Bi kak izziv posebej izpostavila?

Delo je raznoliko in se redko ponavlja, tako da kakšnega posameznega niti ne bi izpostavila. Všeč mi je, da se družimo tudi izven delovnega časa, da imamo v okviru podjetja organizirane športne aktivnosti, da je kave vedno dovolj in da jo vsi radi kuhamo. Aja, morda pa bi izpostavila izziv, in sicer je to zagotovo komunikacija s kakšnimi manj komunikativnimi programerji.

 

Hvala Valneja. Ostani superstar.

 

 

Prispevek je promocijska objava velikega pokrovitelja Poletne šole FRI 2018, podjetja RESULT d.o.o.