• Ekskurzija študentov predmeta NPMP na Reko
Objave

Študenti magistrskega študija, ki obiskujejo predmet Nekovencionalne platforme in metode procesiranja, so v petek, 2. decembra 2022, odšli na ekskurzijo na Reko.


Po prihodu na hrvaško Reko so se študenti najprej povzpeli na razgledno točko na grad Trsat, kjer se je odprl pogled na mesto ob Kvarnerju.

Razgled na Reko z gradu Trsat

 

Nato so obiskali glavni cilj ekskurzije, muzej Peek&Poke, izobraževalni in neprofitni projekt, ki je nastal pod okriljem računalniških navdušencev. V muzeju hranijo več kot 1000 eksponatov s celega sveta, vse od starih igralnih konzol, računalnikov različnih generacij, telefonov in žepnih računalnikov.

 

Ogled muzeja Peek&Poke

Večino razstavnih predmetov v muzeju je mogoče preizkusiti, na konzolah igrati računalniške igre in si ogledati, kako je včasih izgledal internet (World Wide Web).

 

Po ogledu muzeja Peek&Poke je sledil ogled Pomorskega in zgodovinskega muzeja hrvaškega primorja Reke, ki se nahaja v Guvernerski palači.

 

Študenti so si ogledali razstavo Tomos, ki je na posoji iz slovenskega Tehniškega muzeja, kjer je bil predstavljen potek razvoja motorjev Tomos. Sledil je ogled razstave Otroštvo za železno zaveso, kjer so razstavljeni predmeti otroštva oseb, ki so odraščali v jugoslovanskem socializmu v 70. in 80. letih 20. stoletja. Za konec so obiskali še razstavo, ki je sledila razvoju pomorstva od razvoja kart do jadrnic in ladij. V muzeju si je mogoče ogledati tudi enega izmed devetih ohranjenih rešilnih jopičev z ladje Titanik, ki ga je v mesto prinesel uslužbenec na ladji Karpatia, ki je bila prva na mestu reševanja Titanika.

 

Eden od 9 ohranjenih rešilnih jopičev z ladje Titanic (hrani se v Pomorskem muzeju na Reki)

 

Sledil je še sprehod do ladijskega hotela Botel Marina, ki je zasidran v središču Reke, od koder so se študenti pred odhodom še samostojno odpravili na sprehod po praznično okrašeni Reki.