• Internet stvari in računalniška varnost
Napovedi

Vabljeni na seminar Internet stvari in računalniška varnost, ki ga v četrtek, 18. maja, ob 16.15 v seminarski sobi 3.03 (3. nadstropje FRI) organizira Laboratorij za kriptografijo in računalniško varnost.


Na uvodnem srečanju bo osnovne koncepte predstavil dr. Leon Lampret, namenjeno pa je širokemu krogu študentov in drugih zainteresiranih.

 

Povzetek seminarja:

Leta 2008 je število v internet integriranih naprav preseglo število vseh ljudi na Zemlji. Leta 2015 je to število naraslo že na 15 miljard. Osredotočenost se je tako prestavila iz razvoja zmogljivosti naprav na razvoj integracije, povezljivosti in multifunkcionalnosti.

V grobem povedano je internet stvari (IoT) velika množica (sicer samostojnih) elektronskih naprav, povezanih v sinhronizirano celoto in z možnostjo izmenjave informacij. Namen IoT so večja učinkovitost, natančnost in ekonomičnost. Primeri so pametni dom (kjer naprave z usklajenim delovanjem razpolovijo stroške stanovalca), sinhronizirana samovozeča vozila (ki odpravijo cestne zastoje ter porabo goriva), usklajena vojska (komuniciranje in postavitev enot), senzorji na telesu (ki omogočijo samodiagnostiko bolezni), itd.

Ob tem se seveda pojavi vprašanje varnosti. Npr. ni lepo, če lahko kontrolo nad avtonomnim vozilom, s katerim se peljemo, zaseže terorist. Podobno ni zaželjeno, če izvidniški dron naše vojske zaseže sovražnik, ga reprogramira in pošlje nazaj, da vohuni zanj. Na seminarju si bomo na kratko ogledali, kaj vse IoT zajema in katere so glavne teme računalniške varnosti na tem področju.

 

Načrtovana je serija srečanj, ki bo zajemala različne vidike varnosti na področju interneta stvari, obseg seminarja pa se bo sproti prilagajal interesom sodelujočih.