• Inženirka leta 2022: ''To priznanje je priznanje vsem nam.''
Novice

Na 5. podelitvi Inženirka leta, ki je 10. januarja potekala v Cankarjevem domu, je naziv Inženirka leta 2022 prejela Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika.


Podelitev je na odru združila letošnjih 10 nominirank za Inženirko leta 2022, med katerimi je bila tudi diplomantka Fakultete za računalništvo in informatiko UL, Viki Petrovič. Izmed desetih nominirank je letošnja 119-članska komisija izbrala Rosano Kolar, diplomirano inženirko strojništva, ki je že pri rosnih enajstih letih vedela, da želi postati letalska mehaničarka. Sedaj kot ena redkih žensk v Sloveniji opravlja poklic mehaničarke potniških letal v podjetju Adria Tehnika.

 

Prejemnica naziva inženirka leta je v nagovoru zbranim izpostavila, kako pomembne za zgled mlajšim generacijam so tudi ostale nominiranke, ki so stale z njo na odru.''To je priznanje vsem nam. Vse smo zmagovalke,'' je poudarila ob prejemu nagrade. Vseh deset nominirank z Rosano na čelu namreč predstavlja navdih mlajšim dekletom in jim kaže pot, kjer bodo lahko tudi same ponosno oznanile njihove inženirske sanje brez ozira na mnenje okolice.

 

Slovesnosti se je udeležila tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je poudarila pomen skrbi za talente v Sloveniji, saj bomo le tako lahko enakovredni tehnološko razvitejšim državam. Ob tem pa je poudarila, da poklicev ne smemo deliti na moške in ženske, temveč vsakega spodbujati, da dela, kar ima rad in uresniči svoje sanje. ''Stereotipi in predsodki o moških in ženskih poklicih so škodljivi, zato moramo najprej vsak sam ter nato tudi kot družba poskrbeti, da postanejo del preteklosti. Zgledujmo se po tistih, ki premikajo meje!" je povedala.

 


Foto: Andrej Križ