• Iz matematike v raziskovanje strojnega učenja
Novice

Mladi raziskovalec na Fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) in član Laboratorija za kognitivno modeliranje, Gregor Pirš se je ravno vrnil iz New Yorka, kjer je bil na raziskovalnem obisku na Univerzi Columbia. Tam je z vodilnimi raziskovalci razvijal novo metodo za evalvacijo aproksimacijskih Bayesovskih metod.


Na Dnevu fakultete 2019 je prejel posebno priznanje in nagrado za raziskovalno delo podiplomskih študentov, in sicer za članek z naslovom Bayesian combination of probabilistic classifiers using multivariate normal mixtures, objavljen v reviji Journal of machine learning research pod mentorstvom izr. prof. dr. Erika Štrumblja.

 

Z Gregorjem Piršem smo se pogovarjali o njegovih izkušnjah z doktorskim študijem na FRI in raziskavah strojnega učenja.

 

Kako je pri tebi dozorela odločitev za doktorski študij?

Po srednji šoli sem se odločil za študij prava, ampak sem po prvem letu ugotovil, da to ni zame. Zato sem se prepisal na študij matematike na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Za matematiko sem se odločil predvsem zato, ker sem jo vedno dokaj dobro razumel in je tudi aplikativna na različnih področjih. Takrat sem si želel biti aktuar na zavarovalnici, kar sem potem tudi nekaj časa bil, preden sem se odločil za doktorski študij na FRI.

Zanj sem se odločil predvsem zato, ker sem ob delu začel spoznavati strojno učenje. Ko se je pojavila priložnost za raziskovanje na tem področju, sem jo sprejel. Kot matematik namreč nisem imel veliko znanja iz strojnega učenja, tako da se mi je s prihodom na FRI odprl nov svet. Najbolj sta me pritegnili Bayesova statistika in ansambelsko učenje.

 

Kaj je tvoje raziskovalno področje?

Moje raziskovalno področje bi lahko razdelil na dva dela, prvo je modeliranje števnih podatkov, drugo pa kombiniranje modelov. Motivacija za to področje je bila predvsem mentorjevo delo s športnimi podatki, kjer prevladujejo števni podatki. Eden izmed zanimivih izzivov je, kako kombinirati različne napovedi tekem.

 

S čim se trenutno ukvarjaš kot mladi raziskovalec?

Pravkar sem se vrnil iz New Yorka, kjer sem bil na raziskovalnem obisku na Univerzi Columbia. Tja me je pripeljalo to, da je moj mentor član razvojne ekipe programskega jezika Stan, ki izvira z Univerze Columbia, in da se oboji ukvarjamo z raziskavami na istem področju. Trenutno se ukvarjamo z evalvacijo aproksimacijskih Bayesovskih metod, kjer sodelujem z Andrewom Gelmanom in Yulingom Yaom.

Izkušnja raziskovalnega obiska je bila do pred enim tednom super, veliko novega sem se že naučil in spoznal veliko ljudi, ki so vodilni raziskovalci na svojih področjih. Žal se je v zadnjem tednu zaradi novega koronavirusa situacija obrnila na glavo in sem se predčasno vrnil domov. Ampak upam, da bomo kljub vsemu na daljavo uspešno izpeljali raziskavo.

 

V letu 2019 si prejel posebno priznanje in nagrado za raziskovalno delo za članek Bayesian combination of probabilistic classifiers using multivariate normal mixtures. S čim si se v njem ukvarjal?  

Z mentorjem sva razvila novo metodo za kombiniranje klasifikacijskih modelov, ki temelji na modeliranju latentne strukture napovedi z mešanicami multivariatnih normalnih porazdelitev. Učenje latentne strukture omogoča metodi, da uspešno kombinira pristranske modele ali modele s sistematskimi napakami, kar se v praksi nemalokrat pojavlja.

 

Kaj si želiš početi po študiju?

Ker sem v četrtem letu doktorskega študija, zadnje čase veliko razmišljam o tem. Zaenkrat bi najraje ostal v raziskovalni skupini svojega mentorja na FRI. Dolgoročno pa načrtujem vrnitev v Maribor, toda načrtov, kaj bi tam počel, še nimam.

 

Kaj bi svetoval vsem, ki se odločajo o nadaljevanju študija na FRI na doktorski ravni?

Menim, da je najbolj pomembno izbrati dobrega mentorja. Sam sem imel veliko srečo, saj sem se odzval na razpis za mladega raziskovalca, ne da bi bolje poznal mentorja, saj sem študiral v Mariboru. Če ne bi imel takega mentorja, ki vloži v moj razvoj veliko časa in mi nudi oporo, ko stvari ne gredo po načrtih, bi bil moj doktorski študij veliko težji. Druga pomembna stvar pa je izbor teme, ki te mora zanimati in imeti potencial za raziskovanje.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na informativnem dnevu za doktorski študijski program Računalništvo in informatika, ki bo v sredo, 8. aprila 2020, ob 16.00, in bo potekal preko spleta.