• Na računalniški olimpijadi letos kar na daljavo
Novice

Srednjeevropska računalniška olimpijada (CEOI - Central-European Olympiad in Informatics, http://ceoi.inf.elte.hu/) je vsakoletno tekmovanje srednješolcev v znanju računalništva. Zaradi trenutne situacije s koronavirusom bo večina ekip letos izjemoma tekmovala prek spleta iz svojih držav. Slovenska štiričlanska ekipa bo sodelovala s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani.


Srednjeevropska računalniška olimpijada je organizirana po vzoru mednarodne računalniške olimpijade (IOI - International Olympiad in Informatics, https://ioinformatics.org/), kjer tekmovalci rešujejo programerske naloge s področja algoritmov. Leta 2017 smo CEOI uspešno organizirali v Sloveniji (https://ceoi2017.acm.si/) pod okriljem društva ACM Slovenija na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

 

Na CEOI poleg Slovenije kot stalne članice sodelujejo še Nemčija, Češka, Slovaška, Poljska, Hrvaška, Madžarska in Romunija. Tekmovanje poteka vse od leta 1994, zaradi visokega ugleda pa se tekmovanju vsako leto pridružijo tudi druge gostujoče države. Letošnje tekmovanje (http://ceoi2020.inf.elte.hu/) bo prihodnji teden, 23.-29. avgusta, potekalo v Veliki Kaniži (Nagykanizsa) na Madžarskem. Poleg stalnih članic sodelujejo letos še Avstrija, Italija, Litva, Nizozemska in Švica

 

Za uvrstitev v ekipo so se srednješolci udeleževali celoletnih priprav na računalniške olimpijade in več izbirnih tekmovanj. Na podlagi skupnih rezultatov je bila oblikovana štiričlanska ekipa, ki jo sestavljajo dva dijaka Gimnazija Vič, dijak Gimnazije Kranj in dijak II. gimnazije Maribor. Glede na izkazano znanje s priprav si lahko obetamo dobre rezultate, dijakom pa želimo veliko uspeha in kanček sreče na CEOI. Priprave so organizirali in izvedli pedagogi z Fakultete za računalništvo in informatiko ter Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter Instituta Jožef Stefan.