• Potenciali uporabe sinteznobioloških nevronskih mrež
Novice

V zadnjih letih se je pojavilo vznemirljivo področje raziskav, ki združuje biologijo in računalništvo. V duhu tega je nastal tudi nov pregledni članek asistentke Ane Halužan Vasle in izr. prof. dr. Miha Moškona z naslovom »Synthetic biological neural networks: From current implementations to future perspectives«, v okviru katerega sta pripravila pregled raznih izvedb in uporabe nevronskih mrež, ki temeljijo na bioloških gradnikih.


Članek poleg pregleda najnovejših modelov sinteznobioloških nevronskih mrež preučuje možnosti njihove uporabe. Izpostavljene so tudi biološke platforme, obetavne za nadaljnji razvoj te tehnologije, ter izzivi na poti do skalabilne mreže, sposobne samostojnega učenja.

 

Predstavljene implementacije sinteznobioloških nevronskih mrež kažejo številne možnosti uporabe na področjih personalizirane medicine, biosenzorjev in biotehnologije. Še posebej zanimiv je njihov potencial v adaptivnem celičnem procesiranju, ki ga trenutne izvedbe žal še ne podpirajo. Obstoječe biološke mreže namreč večinoma izhajajo iz predhodno naučenih in silico modelov, kljub precejšnjemu napredku pa je število in vivo implementacij (tj. znotraj živih celic) še vedno nizko.

 

Grafični prikaz raziskave

 

Celoten članek je dostopen na povezavi:

 

Vabljeni k branju!