• Priznanja univerze najboljšim s FRI
Novice

V okviru tradicionalnega Tedna univerze, s katerim je Univerza v Ljubljani letos praznovala 98 let svojega delovanja, so se v tednu med 4. in 8. decembrom 2017 v zbornični dvorani univerze zvrstili številni slavnostni dogodki. Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič, je poleg častnih nazivov podelil še najvišja priznanja univerze. Med letošnjimi prejemniki priznanj so profesorji, docenti, študenti in strokovna sodelavka s Fakultete za računalništvo in informatiko.


Zlato plaketo, ki jo na Univerzi v Ljubljani podeljujejo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda Univerze, je letos prejelo 16 profesorjev Univerze v Ljubljani, med njimi prof. dr. Janez Demšar s Fakultete za računalništvo in informatiko. S svojim delom prispeva k razvoju računalništva in poučevanja računalništva v Sloveniji. Raziskovalno je prodoren na področju strojnega učenja in vizualizacije podatkov in je soavtor svetovno znanega programa za podatkovno analitiko Orange. Med študenti velja za odličnega predavatelja, izvaja izobraževanja za učitelje in skrbi za popularizacijo računalništva med otroci.

Med osmimi letošnjimi prejemniki svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in visokošolskim sodelavcem je doc. dr. Lovro Šubelj s Fakultete za računalništvo in informatiko. Kljub svoji znanstveni mladosti je izjemno uspešen raziskovalec in pedagog. Raziskovalno se ukvarja z razvojem modelov, metod in algoritmov za analizo omrežij, je recenzent uglednih znanstvenih revij in član programskih odborov mednarodnih konferenc ter aktiven član novonastalega društva za omrežno znanost v Sloveniji, ki organizira konferenco NetSlo.

Iztekajoče se leto, je bila tudi priložnost, da se v okviru Tedna univerze predstavi deset najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2017. Ponosni smo, da sta se v letošnji izbor uvrstili kar dve deli s Fakultete za računalništvo in informatiko.

Matej Kristan, Aleš Leonardis in Luka Čehovin Zajc so zaslužni za dosežek Nova metodologija za vrednotenje kratkoročnih vizualnih sledilnikov na izjemno prodornem področju računalniškega vida. Že vrsto let organizirajo izzive in delavnice na najpomembnejših konferencah. Letos je sodelovalo več kot 100 avtorjev, metodologija pa postaja standard za analizo sledilnikov.

Miha Moškon in Miha Mraz sta v sodelovanju z raziskovalci Medicinske fakultete in Univerze Saarland z dosežkom Obsežni računski modeli presnove jeter: kako daleč od klinične uporabe? predstavila najsodobnejše računske modele, ki opisujejo dinamiko jeter in pomenijo pomemben korak k vpeljavi presnovnih modelov v klinično prakso.


V okviru letošnjega Tedna univerze so prvič podelili tudi priznanja strokovnim delavcem. Priznanje je prejelo 16 sodelavcev, med tudi Lucija Završnik Čučkin, ki kot vodja dekanata na Fakulteti za računalništvo in informatiko s pozitivnim pristopom učinkovito podpira delo vodstva in drugih organov fakultete. Je sposobna organizatorka, ki zna vedno ponuditi rešitev. Svoje delo vedno opravi pravočasno tako na največjih projektih kot tudi pri vsakodnevnih administrativnih delih.

Svečano listino za najboljše študijske dosežke je prejelo 12 študentov, ki predstavljajo odličen zgled ter so uspešni ambasadorji največje in najstarejše univerze v Sloveniji. Med letošnjimi prejemniki sta tudi študenta Frakultete za računalništvo in informatiko, Tadej Ciglarič in Benjamin Novak.

Tadej Ciglarič je prvo stopnjo študija zaključil z visokim uspehom, izjemne rezultate pa zdaj dosega tudi na magistrskem študiju. V svojem diplomskem delu je spretno povezal znanja o stiskanju podatkov, vzporednem programiranju in teoriji informacij.

Benjamin Novak je prvo stopnjo študija zaključil z visokim uspehom, zdaj svoj študij uspešno nadaljuje še na magistrski ravni. V diplomskem delu z naslovom Kako uspeti na Kickstarterju? je z uporabo strojnega učenja in podatkov s spletnih strani uspešno napovedal uspešnost kampanj množičnega financiranja.

Priznanje za posebne dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti so prejeli študenti, ki presegajo zahteve in pričakovanja iz študijskih programov. Ekipa petih študentov Univerze v Ljubljani, ki jo sestavljajo Urban Cvek, Sebastjan Novinšek, Stanko Devič, Miha Škrokov in Nejc Smolej, je na Fakulteti za računalništvo in informatiko v okviru študentskega tehnološkega pospeševalnika razvila mobilno aplikacijo Shopster, ki uporabnika usmerja po notranjosti stavb, kjer ni GPS signala.