• V šolah še ne bo obveznega predmeta računalništvo in informatika
V medijih

V Sloveniji še nekaj časa ne bo obveznega predmeta računalništvo in informatika, kljub temu da ga slovenski šolarji in šolarke po mnenju strokovne skupine Rinos krvavo potrebujejo, da bi ostali konkurenčni svojim kolegom v tujini in omogočili slovenski družbi in gospodarstvu ustrezne kadre za sedanjost in prihodnost.


Kot pišejo v članku v časniku Delo, se navkljub priporočilom in pripravljenemu načrtu za postopno uvajanje računalništva in informatike v šole, ki ga je pripravila delovna skupina Rinos (ocenjevala je stanje na področju izobraževanja računalništva in informatike), ne bo zgodilo prav dosti. Kot komentira vodja skupine, dr. Andrej Brodnik s FRI, očitno manjka politične volje za ustrezno spremembo. To potrjuje tudi mišljenje ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, da računalništvo in informatika nista enaka digitalizaciji, zato se sama bolj zavzema za dvig digitalnih kompetenc znotraj obstoječih učnih načrtov.

 

Dr. Brodnik se je na to stališče odzval z zelo slikovito primerjavo: "Zavod za šolstvo se ukvarja z uvajanjem digitalnih kompetenc, a na ta način naši otroci ne bodo uspešnejši pri ustvarjalni rabi digitalne tehnologije. Če parafraziram – ukinimo kemijo, saj imamo gospodinjstvo."

 

Več v članku, ki je dostopen na: