Znanstival je tridnevni festival, ki ga junija v središču Ljubljane za širšo javnost organizira Hiša eksperimentov v sodelovanju z domačimi in tujimi znanstveniki ter organizacijami, katerih poslanstvo je širiti znanost in znanje.
 
Eksperimenti, javna predavanja, delavnice in dogodivščine, ki se jim lahko pridružijo vsi obiskovalci, pritegnejo veliko pozornosti, nudijo paleto novih izkušenj in zadostijo tudi najbolj radovednim.
 

Na Znanstivalu je sodelovala tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani z namenom popularizacije računalniške znanosti. V letu 2015 smo na stojnici Vrta eksperimentov obiskovalcem predstavili več projektov: obiskovalci so lahko spoznali in sami preizkusili, kako zelo enostavno sprogramirati robota, semafor in celo doma sestavljen telefon. Obiskovalcem so šli v slast tudi prav posebni kolački, ki jih je okrasil robot, sprogramiran za popoln nanos smetane.

Na Čevljarskem mostu pa je naš profesor dr. Janez Demšar obiskovalce popeljal na znanstveno dogodivščino, poimenovano Bitologija, s katero je otrokom in drugim obiskovalcem razložil in približal delovanje bitov.